Dopamine, het wondermiddel om lekker te kunnen leven. ‘S ochtends gemotiveerd je bed uit komen, geconcentreerd aan het werk gaan, knopen kunnen doorhakken en zin hebben in seks. Voor al deze processen heb je dopamine nodig. Het is dus van belang om zoveel mogelijk dopamine aan te maken om een dopamine tekort te voorkomen, want dit smeermiddel is je beste vriend (voor je brein).

Wat komt aan bod?

Eindeloze sombere dagen. Ook al komt er geen einde aan, je krijgt nog steeds niks van je takenlijstje afgestreept. Futloos probeer je het nog recht te trekken, maar helaas. De oorzaak? Misschien een tekort aan dopamine? Heb je hier nu dag in dag uit last van, dan ligt een depressie op de loer. Om dit op te lossen wordt het tijd om te leren hoe je jezelf op een natuurlijke manier kunt trakteren op een extra portie van dit wondermiddel.

Wat is dopamine? Doping voor je brein

Om een leuk leven te leiden, goed te kunnen functioneren en daarnaast ook nog ervoor te kunnen zorgen dat een depressie ver uit de buurt blijft, heeft je lichaam een aantal stofjes nodig. Serotonine, endorfine, noradrenaline en dopamine. In dit artikel gaan we het over de laatste hebben, dopamine. Maar, wat doet dopamine

Maar wat heb je er precies aan? Wat doet dopamine?

De dopamine betekenis:

Dopamine doet veel goeds voor je. Het wordt daarom gezien als het belangrijkste smeermiddel in je hersenen. Het bepaalt zelfs de liefde, zegt schrijfster en arts Tess Gerritsen :

‘Verliefd worden is niets anders dan dat je hersenen aan de drugs zijn: adrenaline en dopamine, oxytocine en serotonine. Chemische gestoordheid, geroemd door dichters.’

Het wondermiddel dopamine is namelijk een neurotransmitter die ervoor zorgt dat jij een geluksgevoel ervaart en dat je zenuwen goed met elkaar werken. Maar dopamine doet meer. Het is zelfs essentieel voor je dagelijkse handelingen. Bij een dopamine tekort verlies je zin in seks, heb je moeite met vooruit denken, je kunt moeilijker bewegen en de kans is groot dat je om de twee minuten in een huilbui uitbarst omdat je geen controle meer hebt over je emoties. Worst case, het ontspoort tot een depressie.

4 tips om je dopamine level een boost te geven

Het kan dus aardig de verkeerde kant op gaan, dat dopamine tekort. Je dopamine tekort is gelukkig makkelijk aan te vullen. Je kunt dit wonderstofje namelijk zelf aanmaken, en dat is helemaal niet moeilijk! Hoe maak je dopamine aan en hoe kun je je dopamine tekort aanvullen? Inge vertelt je er alles over in deze video:

1. Ga gerust voor chocolade!

Geen recept voor een bananensplit, maar wel een oplossing voor je dopamine tekort. Je bent wat je eet. Ook in het geval van dopamine is dit oeroude gezegde meer dan waar. Waar eten sowieso al dopamine vrijmaakt in je hersenen zijn er een aantal kanjers die uitstekend zijn in dopamine aanmaken en het bestrijden van een depressie. Niet gek dat fitness en healthcoach Brett Hoebel dit daarop heeft gezegd:

“Eten is voor veel mensen therapie – als we het hebben over ‘troosteten’, dan menen we dat. Het juiste eten zorgt voor extra dopamine en serotonine in je hersenen en maakt je blij.”

Eet je dus gelukkig én gezond met deze voorbeelden als dopamine supplement:

supplement dopamine

  • chocolade 
  • bananen 
  • aardbeien 
  • appels
  • vis
  • volkorenbrood en -pasta 
  • bieten
  • groene groente
  • koffie
  • groene thee
  • zoete aardappelen
  • watermeloen
  • yoghurt 
  • wortelen
  • amandelen  

De reden dat juist deze voedingsmiddelen de chemische processen in ons lichaam ondersteunen is omdat ze bestaan uit complexe koolhydraten, tyrosine, antioxidanten en omega 3 bevatten. Laat deze supplementen je dopamine verhogen. Geen straf dit, toch?

2. Ga sporten

Die 10.000 stappen zetten, daar weten we al lang van dat het goed is voor je lijf. Maar buiten je lichaam is het ook ontzettend goed voor je hersenen. Beweging stimuleert de aanmaak van nieuwe hersencellen, houdt je hersenen jong en regelt dat dopamine en andere voedingsstoffen beter op kunnen nemen.

Dit wordt ook bevestigd door psychiater dr. John Ratey van Harvard:

“Beweging zorgt ervoor dat er meer celreceptoren worden aangemaakt, waardoor je niet alleen nieuwe hersencellen aanmaakt, maar ook de interactie en de opname van dopamine vergroot. Die eigenschappen in combinatie met pijnstillers als endorfines, zorgen ervoor dat dopamine verantwoordelijk is voor de beroemde ‘runners high’ die je voelt na het sporten.”

Als je zijn complete theorie wil zien, bekijk dan zijn TED talk:

Moet je dan meteen je renschoenen gaan aantrekken voor meer dopamine? Nee, naast hardlopen, roeien en fietsen werken minder intensieve bewegingen zoals: wandelen, tai chi of yoga net zo goed om je dopamine aan te vullen. Trek dus snel die sportkleren aan of haal je yogamatje van zolder af. Lukt dit niet? Kies dan voor een wandeling in de pauze of s’avonds na het eten. Zo start je je middag of avond met een extra dosis dopamine!

3. Lees een goed boek (of ga voor een goed potje seks) 

Wanneer heb je voor het laatst een dag echt vrij gehad? Een boek gelezen midden op de dag? Of een uur in bad gelegen? Het komt er nauwelijks van in je drukke bestaan. Jammer, want je accu opladen doe je daadwerkelijk door je gedachten even op iets anders te laten concentreren dan je werk. 

Geen hobby’s? Kies er eens voor om een leuke avond met je partner te hebben, en ga eens wat eerder naar bed. Misschien is dit wel het beste dopamine supplement. “Van seks komt meer seks” zegt  relatie-expert Gabrielle Morrissey:

“Door seks te hebben verhoog je je dopaminelevels die ervoor zorgen dat je meer zin krijgt in seks. Je moet dus simpelweg gewoon beginnen, dan wordt het alleen maar leuker. Door seks te hebben, is je voorraad dopamine snel aangevuld en is het de keer erna veel gemakkelijker. Win-win!”

man en vrouw die een boek lezen

4. Visualiseer

Korte termijndoelen zijn belangrijk, ze geven je het gevoel dat je nuttig bezig bent geweest. Bij iedere taak die je van je takenlijst streept of een opdracht die je afrondt in je agenda krijg je weer een kleine dopamine boost. Maar wil je het grondig aanpakken moet je ook af en toe wat verder vooruit kijken. Wat zijn je dromen en achter welke ga je aan?

Ooit dat grotere huis kunnen kopen zodra je promotie hebt gemaakt. Of je bedrijf, afdeling of team uitbouwen tot een groot succes…

Neem eens afstand van alle ad hoc taken op je werk en die collega die weer nu iets van je moet hebben. Kijk naar je horizon en visualiseer er gerust op los. Zie voor je waar je het allemaal voor doet. Zo maak je de broodnodige dopamine aan die je motiveert om je doel te bereiken en in je dagelijks leven stevig in je schoenen te staan.

Bonustip: Je slaapprobleem oplossen of regelmatig je favoriete kippenvel-muziek luisteren, doet ook wonderen voor het aanvullen van je dopamine tekort.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

Conclusie

Het wonderstofje dopamine heeft veel verantwoordelijkheden in je lichaam. Zo zorgt het ervoor dat jij lekker in je vel zit, het motiveert je om s’morgens je bed te verlaten en houdt die een depressie ver uit de buurt. Deze neuroreceptor zorgt ervoor dat je zenuwen goed met elkaar werken en alle signalen overbrengen. 

Je wilt een dopamine tekort dus het liefst vermijden. Want er komen helaas een aantal nare klachten bij kijken zoals:

  • minder zin in seks
  • je kunt je moeilijker bewegen
  • je kunt minder goed vooruit kijken
  • je kunt je emoties minder goed controleren
  • futloos gevoel
  • steeds minder zin in je hobby’s

Gelukkig kun je dopamine wel makkelijk aanvullen. Je kunt dit met je dieet oplossen, door bijvoorbeeld meer van onderstaande zaken te eten:

  • chocolade 
  • bananen 
  • aardbeien 
  • appels
  • vis
  • volkorenbrood en -pasta 
  • bieten
  • groene groente
  • koffie
  • groene thee
  • zoete aardappelen
  • watermeloen
  • yoghurt 
  • wortelen
  • amandelen  

Ook kun je je dopamine aanvullen met sporten, ga dus lekker aan die gewichten hangen om je dopamine level op te pompen. Gezellig met je partner sporten in de slaapkamer tellen we hier ook goed. Een goed boek lezen verricht ook wonderen, zo lang het je maar rust geeft. Met als laatste tip, visualiseer je doelen. Probeer dit echt voor je te zien, zo zul je je dopamine tekort als sneeuw voor de zon zien verdwijnen en kun jij de wereld weer aan! 

dopamine verhogend voedsel

Hoe kunnen wij hierbij helpen?

Onze 1-daagse training time management is precies wat je nodig hebt om je productiviteit te verhogen en je dopamine levels te stimuleren – allemaal zonder wondermiddeltjes!

In deze training ontdek je technieken en strategieën die je helpen om je tijd effectief te beheren en je taken op een georganiseerde manier aan te pakken. Stel je voor dat je aan het einde van elke dag voldaan en succesvol bent, wetende dat je je doelen hebt bereikt en je werk met gemak hebt afgerond. Dat gevoel van voldoening zal je dopamine levels op natuurlijke wijze een boost geven!

Wanneer je onze training volgt, leer je namelijk:

  • Prioriteiten stellen: ontdek hoe je je focus kunt richten op de belangrijkste taken, zodat je geen tijd meer verspilt aan minder belangrijke zaken. Dit geeft je een gevoel van voldoening en stimuleert je dopamine op een gezonde manier.
  • Omgaan met afleidingen: leer hoe je jezelf kunt beschermen tegen afleidingen en je concentratie kunt vasthouden. Hierdoor kun je je taken sneller voltooien en houd je tijd over voor leuke activiteiten die je dopamine ook ten goede komen!
  • Efficiënt plannen: Ontwikkel een realistische en haalbare planning die je in staat stelt om je doelen te bereiken zonder jezelf uit te putten. Je zult versteld staan van de positieve impact die een goed georganiseerde dag op je dopamine niveaus kan hebben!
  • Stress verminderen: leer stress te verminderen door je tijd effectief te beheren en controle te krijgen over je taken. Minder stress betekent minder cortisol (het stresshormoon) en meer ruimte voor dopamine!

Onze training is niet zomaar een quick-fix, maar een duurzame aanpak om je tijd en energie beter te beheren. We beloven je geen dopamine tekort op te lossen, maar we zijn ervan overtuigd dat een goed georganiseerd en voldoening gevend leven je dopamine levels positief zal beïnvloeden. 🙂

Wacht daarom niet langer en geef jezelf de kans om je leven in eigen handen te nemen! Schrijf je nu in voor onze time management training en ontdek hoe je je productiviteit verhoogt, stress vermindert en die natuurlijke dopamine boost ervaart die bijdraagt ​​aan een gelukkiger en productiever leven!

Let op: de beschikbaarheid is beperkt, dus zorg ervoor dat je je plekje reserveert voordat het te laat is.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Mensen vroegen ook | Veelgestelde vragen over dopamine

  • Hoe weet je dat je dopamine tekort hebt?

    Er zijn enkele algemene signalen die je duidelijk kunnen maken dat je aan een mogelijk dopamine tekort leidt. Het is wel belangrijk om te weten dat deze symptomen door meerdere gezondheidsproblemen kunnen ontstaan. Zodra je vermoed dat je een dopamine tekort hebt is het van belang dat je naar een medisch professional gaat. Dit zijn enkele symptomen van een dopamine tekort: 

    • Lage motivatie: het wordt steeds moeilijker om enthousiasme en interesse te tonen in dagelijkse activiteiten.
    • Vermoeidheid: voortdurend moe zijn, zelfs na voldoende rust.
    • Moeite met concentratie: problemen hebben met focussen en taken voltooien.
    • Slaapproblemen: moeite hebben met in slaap vallen of doorslapen.
    • Veranderingen in eetlust: verlies van eetlust of juist overmatige eetlust.
    • Mood swings: stemmingswisselingen, waaronder gevoelens van somberheid of depressie.
    • Laag libido: minder seksuele gevoelens.
  • Waar krijg je snel dopamine van?

    Probeer je leven zo leuk mogelijk te maken en het een dopamine boost te geven door :

    • Een goede nachtrust te pakken
    • Gezond eten
    • Veel lachen
    • Genoeg lichaamsbeweging hebben
    • Voldoende seks te hebben
  • Wat activeert dopamine?

    Dopamine is een boodschapper in je hersenen waarbij het voor zenuwcellen mogelijk wordt om met elkaar te communiceren. Het is onmisbaar voor je zenuwstel om bepaalde functies zoals, genot, focus, stemming, beweging en motivatie te kunnen regelen.

  • Is te veel dopamine schadelijk?

    Bij te veel dopamine komen een aantal andere klachten aan bod. Een psychose is dan mogelijk. Je hoort stemmen of gaat hallucineren. Een goede balans in je hoeveelheid dopamine is ontzettend belangrijk. 

  • Wat te doen tegen dopamine tekort?

    Wanneer je merkt dat je last hebt van een mogelijk dopamine tekort, zijn er een aantal dingen die helpen. Zo is sporten, een gebalanceerd dieet eten, een goed slaapritme hebben, minder cafeïne en suiker binnen krijgen en activiteiten doen waar je echt plezier uit haalt. Dit zal je dopamine tekort een flinke boost geven. Overweeg wel altijd om naar een dokter te gaan als de symptomen aanhouden of verergeren.

  • Hoe krijg je een dopamine boost?

    Om je dopamine een boost te geven kun je de oplossingen van hierboven of uit het artikel gebruiken.

  • Hersenaandoening door dopamine tekort?

    Vaak word een tekort aan dopamine geassocieerd met verschillende aandoeningen, maar het is belangrijk om te begrijpen dat een dopaminetekort niet een specifieke hersenaandoening veroorzaakt. Dopamine is een neurotransmitter waarbij receptoren in zenuwcellen op reageren, hierdoor word je gemotiveerder, .

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog