Waar ligt jouw focus?

Heb je moeite om voldoening uit je werk te halen en bezig te zijn met wat écht belangrijk voor je is? Dat had ik ook. Ik merkte dat ik vastzat in de dagelijkse drukte en prioriteit gaf aan wat anderen van mij vroegen, in plaats van aan de zaken die mij energie gaven. ‘De zaak liep als een trein’ maar de betekenis en voldoening in mijn werk raakten op de achtergrond. Op een gegeven moment besefte ik dat het zo niet langer kon en besloot ik het roer om te gooien: ik moest de regie over mijn werk terugnemen.

In ‘Full focus op wat écht belangrijk is’ deel ik praktische tips, inzichten en opdrachten om jou te helpen hetzelfde te doen. Ik laat je zien hoe je:

  • Prioriteiten stelt binnen je functie
  • Bepaalt wat voor jou écht belangrijk is
  • Optimaliseert wat minder belangrijk is
  • Elimineert wat niet belangrijk is
  • Doelen structureert en inplant
  • Werkt vanuit een basisopstelling
  • Balans houdt en flexibel blijft

Met mijn nuchtere en no-nonsense aanpak wil ik je leren hoe je meer voldoening uit je werk kunt halen en tijd kunt vrijmaken voor wat voor jóu van belang is – zonder ten onder te gaan in de alledaagse hectiek.

Wie ben ik?

Ik ben Björn Deusings, directeur van Tijdwinst.com, een toonaangevend bureau voor persoonlijke effectiviteit. In de afgelopen 25 jaar hebben mijn team en ik tienduizenden mensen geholpen om slimmer om te gaan met hun tijd en energie. Eerder schreef ik de bestseller Tijdwinst – Elke dag om 15.00 klaar en ik ben de host van de Tijdwinst-podcast.

Wat ik jou hoop te leren

Ik wilde zelf niet langer ‘alles’ doen en eindeloos doorgaan. Ik wilde bezig zijn met wat ik belangrijk vond en waar ik energie van kreeg. Hiervoor moest ik opnieuw ontdekken waar mijn hart echt ligt. Dit betekende moeilijke keuzes maken, zaken delegeren en mijn leven herinrichten.

Hierdoor weet ik nu diep van binnen dat ik elke dag bezig ben met de juiste dingen en dit wil ik graag overbrengen via mijn boek, maar ook met mijn podcast en artikelen.

Dit gun ik jou ook. Ik wil je leren hoe je meer voldoening uit je werk kunt halen en tijd kunt vrijmaken voor wat voor jóu van belang is – zonder ten onder te gaan in de alledaagse hectiek. Dat leer je in ‘Full focus op wat écht belangrijk is’.

En ja, het was fijn geweest als ik destijds zo’n boek had gehad om dit allemaal te leren. Maar ik ben blij dat ik nu zelf zo’n boek heb geschreven. Dit deel ik dan ook graag met mensen die ook het gevoel hebben dat ze zich te veel laten leiden door de waan van de dag. Zodat we samen kunnen werken aan wat echt belangrijk is!

Heb je het boek al gekocht? Dan vind je hieronder extra opdrachten, podcasts, video’s en artikelen die je leeservaring verrijken. Heb je het boek nog niet in huis (wat je zeker niet tegen hoeft te houden – hier kun je ‘m aanschaffen!), dan kun je alvast veel inspiratie opdoen en leren van de inspirerende gasten die ik in mijn podcast heb gesproken.

Ik wens je veel succes op je leertocht!

Björn

Inhoudsopgave: waar heb jij behoefte aan?

Aan de slag!

 


Over oude theorieën en nieuwe inzichten

Het menselijk brein is complex, fascinerend, en – zoals blijkt – een voortdurende bron van nieuwe ontdekkingen. In mijn enthousiasme om de werking van het brein begrijpelijk te maken, heb ik gebruikgemaakt van de Triune Brain Theory, oftewel het verhaal over het “reptielenbrein,” het “limbisch systeem” en de “neocortex.” Een charmante metafoor waardoor het makkelijk te begrijpen is, maar weet dat het wetenschappelijk gezien niet helemaal klopt.

Waarom gebruik ik het dan? Nou, omdat deze simpele indeling een handige kapstok is om complexe hersenprocessen te visualiseren.

Het geeft een manier om te praten over instincten, emoties en rationeel denken. Maar de realiteit is veel mooier: ons brein werkt als één geïntegreerd, verbazingwekkend samenwerkend geheel. Het is geen los reptiel, zoogdier of rationele denker – het is gewoon menselijk.

Kortom, ik maak hier een kleine verbuiging om de wetenschap eenvoudiger te maken, maar het reptielenbrein is eigenlijk achterhaalde metafoor. Maar mocht je net als ik nieuwsgierig zijn naar de werkelijke complexiteit van het brein, dan raad ik je aan verder te lezen en te ontdekken hoe dit geweldige orgaan écht werkt.

  • Cesario, Joseph & Johnson, David & Eisthen, Heather. (2019). Your Brain Is Not an Onion with a Tiny Reptile Inside. 10.31234/osf.io/x83dq
  • Oakley, T. H., Rivera, A. S. (2008). Genomics and the evolutionary origins of nervous system complexity. Current Opinion in Genetics and Development, 18, 479–492.
  • LeDoux, J. E. (2012). Rethinking the emotional brain. Neuron, 73, 653–676.
  • Barret, LF. (2021). Seven and a half lessons about the brain. Picador.
  • Barrett LF, Satpute AB. Historical pitfalls and new directions in the neuroscience of emotion. Neurosci Lett. 2019 Feb 6;693:9-18. doi: 10.1016/j.neulet.2017.07.045. Epub 2017 Jul 26. PMID: 28756189; PMCID: PMC5785564.
  • Ledoux, Joseph. (2003). The Emotional Brain, Fear, and the Amygdala. Cellular and molecular neurobiology. 23. 727-38. 10.1023/A:1025048802629.
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26578863/

Regie over je tijd en energie met het O.M.A-principe

In deze Full Focus Special aflevering bespreek ik met Inge Nysten, time management blogger, hoe je met het OMA-principe (Ondernemen, Managen, Artiest) de regie over je tijd en energie kunt nemen. We duiken diep in prioriteiten stellen en het vermijden van de dagelijkse drukte. Ik vertel over mijn persoonlijke reis naar meer voldoening en hoe je je werk kunt structureren door je belangrijkste rollen helder te definiëren.

We behandelen praktische methodes zoals de Pickle Jar Theory om je te focussen op de ‘keien’ – de grote prioriteiten – en hoe te veel tijd besteden aan ‘zand’ (kleine taken) je kan frustreren. Het komt neer op bewust kiezen wat echt bijdraagt aan jouw doelen, zodat je je werk niet laat sturen door de prioriteiten van anderen.

Met focus krijg je niet alleen controle over je tijd, maar ook over je voldoening. Dit is precies wat ik verder uitwerk in mijn boek Full Focus op wat écht belangrijk is, voor iedereen die klaar is om meer grip te krijgen op zijn agenda en doelen.




Vandaag is de deadline! Werkgeluk door holistisch werken

In deze aflevering van de Tijdwinst Podcast bespreek ik met Alex Malone, auteur van ‘Vandaag is de deadline’, hoe je werkgeluk bereikt door holistisch te werken en een duidelijke visie te hebben. Alex deelt hoe haar boek ontstond tijdens haar moederschap en hoe het helpt om werk en privé te verbinden tot een betekenisvol geheel.

We praten over het belang van reflectie, de kracht van intrinsieke motivatie binnen teams en hoe een gezamenlijke visie zorgt voor energie en betrokkenheid. Haar boodschap is simpel: begin vandaag met werk dat echt bij je past en maak keuzes die jouw leven en werk verrijken.

 


Bullshit jobs: waarom ze bestaan en waarom de kans groot is dat jij er een hebt

In deze aflevering bespreken Inge Nysten en ik het fenomeen van de “bullshit job”, zoals beschreven door antropoloog David Graeber. Hij stelt dat miljoenen mensen wereldwijd banen hebben die eigenlijk nutteloos zijn, maar die ze zelf vaak niet als zodanig herkennen.

We bespreken welke soorten banen hier onder vallen, waarom ze schadelijk zijn voor je eigenwaarde en werkplezier, en wat je kunt doen als je ontdekt dat jij zelf zo’n functie hebt. Het draait om bewustwording en het vinden van werk dat echt voldoening geeft.

Hier meer over weten? Check dan ook ons artikel: ‘Bullshit jobs: waarom ze bestaan en waarom de kans groot is dat jij er een hebt‘.

 


Topverkoper deelt strategieën voor productiviteit in sales

In deze aflevering van de podcast hebben we Jon Rijlaarsdam, time management expert én ooit uitgeroepen tot de beste autoverkoper van Nederland, te gast. Jon heeft niet alleen het talent om auto’s te verkopen, maar ook de kracht van doelgericht time management ontdekt.

Hij deelt hoe hij de overstap maakte van succesvolle verkoper naar toonaangevende time management trainer. Jon onthult zijn strategieën voor productiviteit in de saleswereld, waarbij hij pleit voor een slimme, strategische benadering in plaats van reactief brandjes blussen. Bereid je voor op praktische tips en inzichten om je productiviteit naar een hoger niveau te tillen!




Waarom lukt het ons vaak niet om écht geconcentreerd te blijven, zelfs als we weten wat belangrijk is? Hoe komt het dat we telkens weer toegeven aan meldingen, onderbrekingen, en andere prikkels? Samen onderzoeken Inge en ik niet alleen waarom dat gebeurt, maar vooral ook hoe je hier iets aan kunt doen.

We duiken dieper in de werking van ons brein en ontdek je waarom het nog steeds getraind is om overal op te reageren, alsof er een constante dreiging om de hoek loert. Deze instincten botsen keihard met onze moderne werkomgeving vol notificaties en voortdurende onderbrekingen. Het resultaat? Een werkdag die versnipperd raakt en een energievoorraad die steeds verder uitgeput wordt. Maar geen zorgen, we bieden ook oplossingen.

Dus of je nu worstelt met de constante stroom aan meldingen of simpelweg meer rust in je werkdag wilt creëren, deze aflevering zit boordevol tips die je meteen kunt toepassen!




Dankbaarheid, acceptatie en balans: inzicht in energie en overprikkeling

Ik bespreek samen met GZ-psycholoog Monique Bakhuijzen de impact van overprikkeling op onze mentale energie en balans. We onderzoeken hoe de moderne maatschappij ons brein constant overbelast en delen praktische tips om meer rust en geluk te vinden.

Monique legt uit waarom er vaak te veel focus is op mentale energie en waarom bewustwording zo belangrijk is voor je welzijn. We praten ook over de effecten van de coronapandemie, het belang van bewust ademen, en hoe dankbaarheid je kan helpen gelukkiger te worden. Luister mee voor waardevolle inzichten om stress te verminderen en je mentale energie beter te beheren.

En deze aflevering sluit daar mooi op aan! Ik praat met Albert Sonneveld, psycholoog en bestsellerauteur, over de kracht van dankbaarheid en het belang van acceptatie. Albert deelt zijn inzichten over wat écht belangrijk is in het leven en hoe we meer geluk kunnen ervaren, zelfs in een wereld vol afleidingen.

Hij biedt praktische tips voor stressmanagement, energiebeheer en het vinden van je passie, en legt uit hoe je je tijd beter kunt managen door trouw te blijven aan jezelf.


 


De macht van concentratiekracht: hoe jij je focus terugwint

In deze aflevering van de Tijdwinst Podcast spreek ik met professor dr. Stefan van der Stigchel, expert op het gebied van aandacht en concentratie, over hoe je je focus kunt terugwinnen. Stefan deelt verrassend positief nieuws: ondanks de vele prikkels in onze moderne wereld, kan ons brein zich nog steeds net zo goed concentreren als 20 of 30 jaar geleden. Het draait om slimme keuzes in je omgeving en gewoontes.

Stefan legt uit hoe momenten van rust en zelfs dagdromen essentieel zijn voor je concentratievermogen. Wil je beter omgaan met afleidingen zoals smartphones? Luister dan zeker naar deze aflevering voor praktische tips en wetenschappelijke inzichten om je focus te versterken!




Hoe mediteren? Zen-coach geeft meditatie tips voor beginners!

Wil je je dagelijkse routine een boost geven en innerlijke rust ontdekken? In deze aflevering van de Tijdwinst Podcast duik ik samen met zen-coach en time management expert Job Baart de la Faille in de wereld van meditatie. Job onthult waarom meditatie zo krachtig is en hoe het je kan helpen een rustiger brein en gelukkiger leven te creëren.

We bespreken niet alleen wat meditatie precies is, maar ook hoe je ermee kunt beginnen, zelfs als je denkt dat je geen tijd hebt of niet stil kunt zitten. Job deelt wetenschappelijke inzichten die aantonen dat meditatie niet alleen goed is voor je geestelijke gezondheid, maar ook voor je productiviteit en concentratie. Of je nu al een doorgewinterde ‘mediteerder’ bent of net begint, deze aflevering biedt waardevolle tips die je direct kunt toepassen om je leven positiever en rustiger te maken!




Van chaos naar controle: plannen made simple

Je hoofd zit vol met alles wat je nog moet doen, je maakt een takenlijst en voelt je even opgelucht, maar al snel raakt die lijst weer overvol. Taken stapelen zich op, het overzicht verdwijnt, en voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel van stress. – Argh!

In deze aflevering leggen Inge en ik uit waarom plannen vaak misgaat, zelfs met de beste intenties, en hoe je daar verandering in kunt brengen. Eén van de methodes die we bespreken, is de Pickle Jar Theory. Dit eenvoudige maar krachtige principe helpt je prioriteiten – de belangrijke “keien” in je leven – voorrang te geven, terwijl je voorkomt dat je tijd wordt opgeslokt door ruis en onbelangrijke zaken. Daarnaast ontdek je waarom je hersenen simpelweg niet gebouwd zijn om alles te onthouden en organiseren, en hoe een goed timemanagementsysteem je rust en overzicht kan bieden.

We gaan ook praktisch aan de slag: hoe richt je één agenda en één takenlijst in om chaos te vermijden? Hoe zorg je voor dagelijks en wekelijks overzicht zodat je zowel werk als privé in balans houdt? Ik deel bovendien een verrassende oefening waarmee je al je losse eindjes letterlijk in kaart brengt – en geloof me, de opluchting die dat oplevert is enorm.

Deze aflevering zit vol eye-openers, herkenbare momenten, en concrete tools die je direct kunt toepassen. Luister mee en ontdek hoe je jouw planning waterdicht maakt, zodat je je tijd weer de baas wordt in plaats van andersom.




Handige video’s voor Outlook, Todoist, Trello & meer

Hier vind je verschillende handige video’s die je laten zien hoe je verschillende productiviteitstools kunt instellen en optimaal kunt gebruiken. Of je nu met Outlook, Trello, Todoist of zelfs Google Tasks werkt, er is voor elk wat wils.

Bekijk de video waarin ik Outlook voor Windows Offline demonstreer, evenals een handige uitleg over Todoist.

Voor Mac-gebruikers heeft Patrick, één van onze top-time management trainers, een video waarin hij uitlegt hoe je Outlook voor Mac goed kunt instellen. Als deze niet meer up-to-date is, kun je de video over Microsoft To Do checken, aangezien Microsoft van plan is om zowel Outlook voor Windows als Mac naar deze tool te migreren (al is het maar de vraag of het daardoor beter wordt).

Gebruik je Google Tasks? Deze simpele, maar effectieve video laat je zien hoe je ermee aan de slag kunt. En als er een update is geweest, laat het me dan weten zodat ik een nieuwe video kan maken.

Voor Trello-fans heeft Patrick een uitgebreide uitleg over deze populaire tool, terwijl we voor de oude IBM Notes-gebruikers (ook wel Lotus Notes) een video hebben. Het is misschien niet de meest moderne tool, maar we weten dat deze nog steeds in gebruik is.

Oh en deze is nog uit de oude doos. Speciaal voor mensen die veroordeeld zijn tot IBM Notes. Het vroegere Lotus Notes. Totaal niet meer van deze tijd maar we weten dat het nog gebruikt wordt.

Tot slot, voor iedereen die met Teams en Planner werkt, heeft Patrick een video waarin hij zijn dagelijkse werkmethodes deelt.




De Tijdwinst.com app: jouw digitale assistent voor productiviteit en persoonlijke groei

Wil je je tijd beter beheren, nieuwe gewoonten aanleren en gefocust blijven in je werk? De Tijdwinst.com-app is de digitale assistent die je helpt om dit allemaal te bereiken. Of je nu je productiviteit wilt verhogen, je focus wilt verbeteren of gewoon je ideeën niet wilt vergeten, deze app biedt alles wat je nodig hebt.

Met functies zoals een focus-timer om geconcentreerd te werken, tools om gewoonten vol te houden, en een scan-functie om papieren documenten makkelijk te digitaliseren, is de Tijdwinst.com-app de ideale tool om je tijd optimaal te benutten. Daarnaast kun je via de app interessante artikelen, podcasts en video’s vinden die je helpen slimmer te werken. En wil je je persoonlijke groei verder bevorderen? Dan krijg je via de app toegang tot exclusieve follow-up-materialen van de cursussen van Tijdwinst.com.

Of je nu onderweg bent of een rustige werkplek zoekt, de Tijdwinst.com-app biedt je alles wat je nodig hebt om gefocust, efficiënt en gelukkig te werken. Download de app nu GRATIS via Google Play of de App Store en begin met het optimaliseren van je tijd!

 


Structuur, succes en balans: levenslessen van een Radiolegende

Giel Beelen, de legendarische radiopresentator, heeft niet alleen een carrière opgebouwd met veel hectiek, maar weet ook als geen ander hoe je structuur kunt aanbrengen in je leven. In ons gesprek deelt Giel persoonlijke verhalen over de reis van zijn vroege jaren als radiomaker tot de tijd dat hij besloot een wereldreis te maken om opnieuw te ontdekken wat voor hem écht belangrijk is.

Hij legt uit hoe hij zijn drukke schema’s in de radiowereld altijd in balans hield met persoonlijke groei, ondanks de uitdagingen van ADD. Giel benadrukt hoe belangrijk het is om routine en structuur te omarmen en wat de rol van mentorschap is in het begeleiden van de volgende generatie radiotalenten.

Benieuwd naar de inzichten van Giel over hoe je succesvol kunt zijn zonder de controle over je leven te verliezen? Luister dan naar deze inspirerende aflevering en ontdek hoe jij meer balans en productiviteit kunt brengen in jouw leven.




Building a Second Brain: digitale informatie organiseren

Voel jij ook wel eens dat waardevolle informatie zomaar tussen de kieren van je geheugen glipt? Die notities, ideeën en inspiratie die je hebt verzameld, maar niet kunt vinden wanneer je ze nodig hebt? In deze aflevering duiken Inge en ik dieper in het concept van Tiago Forte: Building a Second Brain.

Forte’s idee? We kunnen onze digitale informatie op een slimme manier organiseren en zo een externe opslagplaats creëren voor alles wat we ooit hebben geleerd, gelezen of gehoord. Dit tweede brein maakt het niet alleen makkelijker om alles terug te vinden, maar het kan je ook helpen om je creativiteit te stimuleren en je productiviteit te verhogen.

Van e-mails en podcasts tot documenten en citaten, alles wat je verzamelt kan dienen als inspiratie voor nieuwe projecten en ideeën. Waarom tijd verspillen met zoeken als je alles geordend en toegankelijk kunt hebben wanneer je het nodig hebt?

Als jij klaar bent om je brein te ontlasten en je creativiteit naar nieuwe hoogtes te tillen, luister dan naar deze aflevering en ontdek hoe jij je eigen ‘Second Brain’ kunt bouwen. Meer overzicht, meer inspiratie, meer succes!




‘Tijd als budget: beheer je agenda met de basisopstelling’

Vaak zeggen we “ja” tegen teveel, zonder echt stil te staan bij de impact op onze agenda. In deze aflevering ontdek je hoe je grip krijgt op je tijd, zonder dat je het gevoel hebt aan vrijheid in te boeten.

Ik leg uit waarom tijd veel op geld lijkt: beide zijn beperkt en moeten slim worden ingezet. Met deze metafoor als basis introduceren Inge en ik de “basisopstelling” voor je agenda. Net zoals je een financiële planning maakt, kun je vaste lasten (zoals vergaderingen), variabele kosten (zoals flexibele werktijd) en onverwachte uitgaven (zoals ad-hoc taken) een plek geven in je week. Door deze techniek houd je niet alleen overzicht, maar zorg je er ook voor dat er ruimte blijft voor wat écht belangrijk is.

We bespreken ook hoe je assertiever kunt zijn in het aangeven van je grenzen, zowel op het werk als thuis. Hoe zeg je “nee” op een manier die duidelijk, maar respectvol is? Inge deelt haar persoonlijke ervaringen met deze aanpak, en samen bespreken we hoe je een goede balans vindt tussen flexibiliteit en regie, zodat je planning niet voelt als een keurslijf, maar juist vrijheid biedt.

 


De waarheid over snel geld, crypto en aandelen

Is snel rijk worden werkelijk mogelijk? In deze aflevering van de Tijdwinst Podcast ga ik in gesprek met Janneke Willemsen, freelance presentatrice, journalist en schrijfster van Blondjes Beleggen Beter, over de realiteit van beleggen en financieel succes. Janneke deelt haar eigen ervaringen met aandelen en legt uit waarom consistentie en langetermijndenken de sleutel zijn tot financieel succes, in plaats van de verleidingen van snelle winsten die vaak op sociale media gepromoot worden.

Janneke vertelt openhartig over haar valkuilen, zoals haar ervaring met Galapagos, en haar succes met ASML. Ze legt uit hoe belangrijk het is om een gespreide portefeuille te hebben, en waarom het nooit een goed idee is om de markt te proberen te timen. Daarnaast deelt ze haar inzichten over de mentale aspecten van beleggen, die net zo belangrijk zijn als het financiële aspect.

Luister naar deze waardevolle aflevering voor praktische tips over hoe je met kleine, consistente stappen zowel je financiële situatie als je tijd beter kunt beheren.




Leer beter plannen en efficiënt organiseren: “Tijd is geld, geef dus niet méér uit dan je hebt”

“Tijd is geld, geef dus niet méér uit dan je hebt.” Dit inzicht van Warren Buffett vormt de basis voor een diepgaand gesprek over hoe je effectief kunt plannen en organiseren zonder jezelf te overbelasten.

Inge en ik delen onze ervaringen en kennis over hoe je time management kunt verbeteren en efficiënt kunt werken. We bespreken waarom een perfecte planning niet altijd genoeg is en waarom flexibiliteit en realisme juist essentieel zijn om succesvol te blijven.

Leer hoe je onrealistische verwachtingen kunt vermijden en ontdek exclusieve technieken voor het maken van een haalbare en realistische planning die jouw werkgewoonten ondersteunt!




Uitstelgedrag overwinnen: tips van wereldkampioen Powerlifting

Ik praat met Isabelle Feteris, mindset business coach en voormalig wereldkampioen powerlifting, over het overwinnen van uitstelgedrag. Isabelle deelt haar eigen ervaringen met uitstellen en hoe ze haar boek “Stoppen met uitstelgedrag” deels schreef om zichzelf en anderen te helpen. We bespreken waarom zelfs succesvolle mensen uitstellen en geven praktische tips om dit te doorbreken, zoals het stellen van realistische doelen en het werken in kleine stapjes.

Isabelle legt ook uit hoe je een topprestatiesmentaliteit kunt ontwikkelen, het belang van balans tussen werk en rust, en hoe je het reptielenbrein, dat vaak verantwoordelijk is voor uitstel, kunt overwinnen. Luister mee voor waardevolle inzichten die je helpen om productiever en gefocust te werken!

 


Volhouden zonder op te branden: healthy energiebeheer

Inge Nysten en ik bespreken hoe je energie behoudt voor wat écht belangrijk is, zonder jezelf op te branden. Je agenda zit vaak bomvol, je rent van taak naar taak, maar aan het einde van de dag voel je je leeg. Hoe doorbreek je dat patroon?

Ik deel persoonlijke inzichten uit mijn eigen ervaring als workaholic en hoe kleine, duurzame gewoontes – zoals beter slapen, meer bewegen, en energievreters vermijden – een grote impact hebben gehad op mijn prestaties en welzijn. Samen met Inge bespreken we praktische strategieën om jouw mentale batterij op te laden en duurzaam te presteren, zowel op werk als privé.

Gun jezelf meer energie en balans. Luister nu!

 


Atomic Habits: 1%-veranderingen, groots resultaat

Vastgeroeste, slechte gewoontes? In deze aflevering van de Tijdwinst Podcast bespreek ik samen met Inge Nysten hoe je gewoontes kunt veranderen, gebaseerd op de inzichten uit het boek Atomic Habits van James Clear. We duiken in het concept van kleine, dagelijkse verbeteringen van 1% en hoe deze leiden tot grote resultaten. In plaats van je te focussen op wilskracht, gaat het erom je identiteit te veranderen.

We leggen uit waarom veel mensen falen in het aanleren van nieuwe gewoontes, vaak omdat ze zich alleen richten op het resultaat in plaats van op wie ze willen worden. Door te denken als een sportief persoon of een gezonde eter, maak je automatisch keuzes die passen bij die identiteit. Het is niet alleen het doel om iets te bereiken, zoals afvallen of een boek schrijven, maar om de persoon te worden die die doelen al bereikt.

Luister mee en ontdek hoe je met kleine, consistente veranderingen je gewoontes kunt transformeren en eindelijk blijvende resultaten kunt behalen!

Meer lezen? Lees ook het artikel dat Inge er over schreef: Atomic Habits door James Clear: alles dat je wilt weten (+ tips)




Laad je mentale batterij op: ontdek de kracht van energiebeheer

Zit je goed in je vel? Ik ga gesprek met psychiater Willem van der Bend over de kracht van energiebeheer en hoe je je mentale batterij kunt opladen. Willem, tevens auteur van Voel je beter, deelt zijn inzichten over hoe je je energie kunt beheren om stress te verminderen en jezelf te beschermen tegen uitputting. Hij legt uit waarom zoveel mensen zich overprikkeld voelen, zelfs zonder een klinische diagnose, en benadrukt het belang van het herkennen van je energiegevers en -slurpers.

Willem bespreekt ook het verschil tussen burnout en depressie en waarom het belangrijk is om je mentale energie bewust te managen. Met praktische tips over slaap, beweging en grenzen stellen, laat hij zien hoe je jouw energie op peil kunt houden en chronische vermoeidheid kunt vermijden. Deze aflevering biedt waardevolle inzichten voor iedereen die meer grip wil krijgen op zijn mentale welzijn en productiviteit. Luister mee en ontdek hoe jij je mentale batterij kunt opladen!




ADHD begrijpen en aanpakken met bioloog-psycholoog

ADHD is een complex en vaak verkeerd begrepen onderwerp. In deze aflevering van de Tijdwinst Podcast duik ik samen met Martijn Arns, bioloog-psycholoog en expert op het gebied van ADHD, dieper in de wetenschap achter deze aandoening. Martijn, verbonden aan onder andere Brain Clinics en Stanford University, deelt zijn inzichten over hoe ADHD zich manifesteert, de rol van slaap, en de nieuwste behandelmethoden.

We bespreken waarom ADHD tegenwoordig vaker lijkt voor te komen, het belang van slaap voor het verminderen van symptomen, en waarom gedragsverandering vaak effectiever is dan medicatie. Ook geeft Martijn praktische tips die een verschil kunnen maken in je dagelijks leven, van het krijgen van ochtendlicht tot het beperken van schermtijd. Deze aflevering biedt nieuwe perspectieven voor iedereen die ADHD beter wil begrijpen en zijn productiviteit wil verbeteren.




Wat is geluk en hoe bereik je het? Happy in 100 dagen

Geluk is voor velen een vaag begrip, maar hoe bereik je het nu echt in je dagelijkse leven? In deze aflevering van de Tijdwinst Podcast ga ik in gesprek met gelukspsycholoog Josje Smeets, die haar inzichten deelt over hoe je geluk kunt cultiveren, ook als je niet rondrent in een zonnebloemenveld of constant bezig bent met dingen die je blij maken.

Josje, schrijfster van Happy in 100 dagen, legt uit wat geluk écht is en hoe je het kunt bereiken zonder te ontsnappen aan de realiteit van werk, gezinsleven en dagelijkse verplichtingen. Ze biedt praktische tips en deelt haar bewezen shortcut naar meer geluk. Deze aflevering is een eye-opener voor iedereen die wil weten hoe je geluk kunt integreren in je dagelijks leven, ongeacht de omstandigheden.

 


De macht van concentratiekracht: hoe jij je focus terugwint

Nog een keertje: professor Stefan van der Stigchel over hoe je je concentratiekracht kunt terugwinnen. Ondanks de afleidingen van onze moderne wereld, legt Stefan uit dat ons brein nog steeds even goed kan concentreren als vroeger, mits we onze omgeving slim inrichten. Hij deelt praktische tips om je focus te verbeteren, van het beheren van je omgeving tot het inbouwen van momenten van rust. Wil je weten hoe je beter kunt omgaan met afleiding en je concentratie kunt versterken? Luister dan zeker!




Special Forces aanpak voor discipline

Discipline en leiderschap zijn onmisbaar als je het beste uit jezelf wilt halen. In deze aflevering van de Tijdwinst Podcast praat ik met Erwin van Beek, voormalig topsporter en Special Forces operator, over zijn ervaringen in de elite van de fysieke en mentale veerkracht. Erwin deelt inspirerende verhalen uit zijn carrière en vertelt hoe hij omgaat met tegenslagen, zoals het missen van een podiumplek bij de Crossfit Games, en hoe hij zijn principes altijd trouw blijft.

We duiken in het belang van een gezonde balans tussen werk en privé, en hoe discipline uiteindelijk zorgt voor vrijheid. Erwin legt uit waarom fysieke gezondheid en mentale kracht hand in hand gaan en geeft praktische tips voor het verbeteren van je levensstijl. Deze aflevering biedt krachtige inzichten voor iedereen die zijn leiderschap en zelfdiscipline wil versterken en meer balans wil vinden in het leven.




Stel tijdslimieten en schermtijd in met UnpluQ

Bekijk eens hoeveel tijd je dagelijks op je telefoon doorbrengt. Schrik je ervan? Ik had precies hetzelfde, vooral toen ik zag hoeveel tijd ik onbewust doorbracht op Instagram. Je opent de app even, en voor je het weet is er uren verloren gegaan aan het scrollen door eindeloze, nutteloze reels. Wat mij echt helpt, is om dagelijks een tijdslimiet in te stellen, vooral voor apps waarvan ik weet dat ze onbewust veel tijd van me afsnoepen.

Zelf heb ik bijvoorbeeld een limiet van dertig minuten op Instagram. Ook YouTube en LinkedIn hebben een limiet gekregen. Dit kan heel eenvoudig via de ‘Schermtijd’-instellingen op je telefoon.

Daarnaast gebruik ik Unpluq. Dit is een handige gadget die je helpt om minder vaak naar je smartphone te grijpen. Hoe werkt het? Heel simpel:

Voordat je toegang krijgt tot je apps, moet je de bijbehorende NFC-tag tegen de achterkant van je telefoon houden. Dit kleine extra stapje zorgt ervoor dat je bewuster nadenkt voordat je bijvoorbeeld Instagram opent.

Ik heb de tag aan mijn sleutelbos hangen, dus ik moet eerst naar de hal lopen om hem te pakken. Dat is me meestal te veel moeite, en zo open ik de app niet. Benieuwd hoe het werkt? Ik leg het je uit in deze video. Geen reclame, dit is echt een top-product!

Een extra tip: bepaal niet alleen hoe lang je op social media wilt zijn, maar ook wanneer. Zo heb ik verschillende profielen aangemaakt met Unpluq:

  • Weekend: alle social media, werkgerelateerde apps en mijn mail zijn geblokkeerd. Ik geniet van mijn vrije tijd.
  • Werkdagen – focus tijd: tot 15:00 uur kan ik niet op social media, WhatsApp of apps die te maken hebben met facturatie, bankieren of ons CRM-systeem. Ik werk zonder afleiding.
  • Werkdagen – namiddag: na 15:00 uur heb ik weer toegang tot alles, zodat ik snel kan reageren als dat nodig is.
  • Werkdagen – avond: bijna hetzelfde als het weekendprofiel, met een paar kleine verschillen. Dit is mijn ontspanningstijd.

Ben jij die constante drang om je smartphone te checken ook zat? Dan is Unpluq echt iets voor jou! Omdat ik zo enthousiast ben over dit product, mogen we Tijdwinst-lezers korting aanbieden! Via deze affiliate link krijg je 15% korting op de Unpluq-app. Ik deel deze link omdat ik echt geloof in dit product. Het is een Nederlandse startup die ik van harte steun en waarvan ik hoop dat deze enorm zal groeien!




De betovering van (a)sociale media: hoe ons brein wordt verleid

Sociale media lijken voor veel Gen Z’ers onmisbaar, maar ze hebben ook een duistere kant. De tijd die we eraan besteden, kan onze mentale gezondheid en productiviteit flink ondermijnen. In de podcast leggen we uit hoe sociale media je zelfbeeld en gemoedstoestand beïnvloeden, en hoe techbedrijven onvoldoende doen om ons te beschermen.

Inge en ik delen praktische tips om bewuster om te gaan met sociale media, zodat je niet vastraakt in de verslavende cirkel van likes en afleiding. Wil je meer weten over de impact van sociale media en hoe je je mentale welzijn kunt beschermen? Luister dan naar de podcast en ontdek hoe je de regie over jouw digitale leven kunt terugpakken.




De (on)zin van gadgets

Ben jij een gadgetliefhebber of sta je juist met vraagtekens bij al die slimme snufjes? Dan is deze aflevering van de Tijdwinst Podcast iets voor jou! In “De (on)zin van gadgets” bespreek ik samen met time management expertt en gadgetfan David Bakker welke gadgets je productiviteit echt kunnen verbeteren en welke je beter kunt negeren.

We nemen je mee door de wereld van gadgets en time management, en helpen je te ontdekken welke tech-hulpmiddelen je dagelijks leven kunnen verbeteren – en welke je tijd juist verspillen. Dus leg even je smartphone en smartwatch weg, en luister naar een uur vol inspiratie en praktische inzichten over gadgets die (on)misbaar zijn voor jouw productiviteit!


Eindelijk bezig met wat écht belangrijk is

Of je dus nu op zoek bent naar meer focus, energie of rust, met de inzichten en tools op deze pagina kun je direct aan de slag om het beste uit jezelf te halen. Ik hoop dat mijn ervaringen en tips je inspireren om bezig te zijn met wat écht belangrijk is voor jou, zonder je te laten overweldigen door de dagelijkse drukte.

Wil je op de hoogte blijven van meer tips en inspiratie? Volg me dan op Instagram en LinkedIn, waar ik regelmatig nieuwe inzichten en praktische adviezen deel. Veel succes met jouw eigen zoektocht!

Björn Deusings

Full Focus op wat écht belangrijk is‘ & ‘Elke dag om 15:00 uur klaar‘: productiever werken mét voldoening! Heb jij ze al?

Full Focus op wat écht belangrijk is’ is het nieuwste boek van Björn Deusings. In dit boek biedt Deusings een praktische handleiding voor iedereen die zich niet langer wil laten meeslepen door de waan van de dag, maar met impact wil werken en leven. Met behulp van concrete adviezen en opdrachten helpt ‘Full Focus op wat écht belangrijk is’ je je helderheid te krijgen over je prioriteiten.

Verkrijgbaar vanaf 3 december 2024.

Bewezen kwaliteit

Bewezen kwaliteit

6 uitgeroepen tot “Beste opleider van Nederland”. Dat zegt genoeg

Echte experts

Echte experts

Wij combineren bewezen praktijkervaring met keiharde theoretische kennis.

100% Tevredenheid

100% Tevredenheid

Geen vage beloftes. Jouw doel is ons doel. Jij wint, wij winnen. Punt.

No nonsense

No nonsense

Geen geklets, geen uitvluchten. Wij zijn jouw stok achter de deur.

+25 jaar ervaring

+ 25 jaar ervaring

We weten wat werkt en wat niet. Geen gedoe, gewoon resultaten.