Geen zin om iets te doen: wie kent het gevoel niet? Of je nu 50 jaar bent en geen zin meer in werken hebt, of wilt afvallen, maar geen motivatie hebt; we hebben er allemaal wel een keer in ons leven mee te maken. Of meerdere keren. Soms heb je van die dagen dat je met heimwee terugdenkt aan die ene vakantie, omdat je toen niets hoefde te doen. Wat was dat heerlijk! Elke ochtend opstaan zonder verplichtingen. Helaas is het niet elke dag feest, er moet ook geld in het laatje komen. 

Door de juiste stappen te zetten, help je jezelf weer in het spreekwoordelijke zadel en motiveer je jezelf om in actie te komen. Maar laten we eerst ontdekken wat motivatie is en waardoor je het niet (meer) hebt.

Wat komt aan bod:

  1. De drijfveer om actie te ondernemen
  2. Waar doe je het voor?
  3. Hoe komt het dat je geen motivatie hebt?
  4. Conclusie: motivatie is te stimuleren
  5. Effectiever en je motivatie weer terug
  6. Mensen vroegen ook over motivatie

De drijfveer om actie te ondernemen

First things first: wat is motivatie? Het is de drijfveer die je aanzet tot actie. Een innerlijke kracht die je beweegt om iets te bereiken, te veranderen of te leren.

Zo was nieuwsgierigheid een grote drijfveer van Einstein. Hij was gefascineerd door de wereld om zich heen. Deze nieuwsgierigheid leidde tot zijn revolutionaire theorieën. Nelson Mandela had een onwrikbaar geloof in gelijkheid en rechtvaardigheid. Het dreef hem om vreedzaam te strijden tegen apartheid. 

In deze voorbeelden van motivatie zie je dat ieders drijfveer anders is. Je hebt een unieke mix van drijfveren. Deze drijfveren kunnen in de loop van je leven veranderen. Misschien wilde je als twintiger veel van de wereld zien en leren van verschillende culturen. En voel je tegenwoordig je heel verbonden met de natuur, waardoor je je wilt inzetten voor bescherming van de natuur. 

geen-motivatie

Waar doe je het voor?

Motivatie is verdeeld in extrinsieke en intrinsieke motivatie.

  • Bij extrinsieke motivatie word je door de buitenwereld geprikkeld om iets te doen. Je krijgt een beloning of een straf. Denk aan elke maand je salaris gestort krijgen of promotie maken. Maar ook het krijgen van een boete als je verkeerd geparkeerd staat, als puber een uur extra mogen gamen als je je huiswerk had gemaakt of een snoepje krijgen als je als kleuter zonder woedebuien door de supermarkt was gegaan.
  • Intrinsiek betekent dat het van binnenuit komt. Je doet het omdat je het leuk vindt, je beleeft er plezier aan of vindt het heel belangrijk. Je schept bijvoorbeeld als vrijwilliger bij de kinderboerderij wekelijks poep uit de stallen, omdat je het belangrijk vindt om iets voor de maatschappij te doen. Of je speelt in een band, omdat je het leuk vindt om muziek te maken met anderen (ook al moet je bijna mensen betalen om naar een optreden van jullie te kijken, zo vreselijk slecht spelen jullie).

Hoe komt het dat je geen motivatie hebt?

“Allemaal leuk en aardig, maar waarom heb ik nergens motivatie voor?”

Als je het gevoel hebt dat je geen motivatie hebt om iets te doen, kan te maken hebben met verschillende factoren. Dit zijn oorzaken van een gebrek aan motivatie:

1. Een burn-out

Je hebt te veel hooi op je vork genomen. Je kunt apathisch door stress raken, waardoor je ongemotiveerd bent om maar iets te doen. Door je burn-out heb je geen zin om te werken of om überhaupt iets te ondernemen. Je moet eerst herstellen en langzaam weer re-integreren. 

2. Je taken zijn saai

Jaar in jaar uit doe je hetzelfde werk. Je doet alles op automatische piloot en wordt niet geprikkeld of gestimuleerd door je werk. Als je niet uitgedaagd wordt, verlies je je interesse. Of je ziet niet in waarom deze taak bijdraagt aan een groter geheel. Je hebt daardoor geen motivatie voor het werk

3. Geen erkenning of feedback

Je hebt het gevoel dat je werk onopgemerkt blijft, waardoor je gedemotiveerd raakt. Als je geen erkenning krijgt of feedback, vraag je je af of je werk wel belangrijk genoeg of goed genoeg is. Vergelijk het met een plant die geen water krijgt, die droogt helemaal uit. Je motivatie droogt ook uit als je niet ziet of hoort dat je inspanningen worden gewaardeerd. 

4. Je verwachtingen zijn onrealistisch

Wanneer je verwachtingen te hoog gegrepen zijn, raak je teleurgesteld als de realiteit niet aan je verwachtingen voldoet. Dit kan leiden tot frustratie en het gevoel dat het mislukt is. Door te hoge eisen te stellen aan jezelf, verlies je je motivatie

5. Je hebt een laag zelfvertrouwen

Wanneer je niet in jezelf gelooft, is de kans groot dat je uit angst om te falen taken vermijdt. Dit kan tot een vicieuze cirkel leiden: hoe minder je probeert, hoe minder succes je ervaart en hoe lager je zelfvertrouwen wordt. Het zorgt ervoor dat je je niet waardig voelt en je doelen als onbereikbaar gaat beschouwen. 

6. Je hebt geen motivatie door een depressie

Mentale gezondheidsproblemen, zoals een depressie of angsten hangen als een donkere wolk boven je hoofd. Deze mentale gezondheidsproblemen laten je hopeloos voelen, maken je vermoeid en angstig voor de toekomst. Deze negatieve emoties zorgen ervoor dat zelfs de meest makkelijke taken als onoverkomelijke bergen lijken. Het verlamt je om iets te doen, je hebt er geen energie voor door de constante strijd met je negatieve gedachten. Je wilt je het liefst terugtrekken en afsluiten voor de wereld om je heen. 

7. Je hebt op privégebied veel problemen lopen

Als je geen motivatie hebt, kan dit te maken hebben met persoonlijke problemen die door je hoofd spoken. Je maakt je zorgen over je financiën, waardoor je je motivatie voor je werk kwijt bent. Of je hebt vaak ruzie met je lief en denkt daar veel aan. Wanneer je continu bezig bent met het oplossen van je problemen, is het lastig om nog motivatie te vinden voor taken die hier niet mee te maken hebben. 

8. Onduidelijke doelen

Onduidelijke doelen hebben, is als het rijden zonder bestemming: je hebt geen idee waar je naartoe gaat. Als je niet weet wat je wilt bereiken, is het lastig om actie te ondernemen. Zonder plan werkt het niet. Onduidelijke doelen stellen, leidt tot uitstelgedrag, of het gevoel dat je niet weet waar je moet beginnen. 

 

Bericht van @tijdwinst
Bekijken op Threads

 

In 7 stappen weer gemotiveerd om actie te ondernemen

Heb je geen motivatie om te sporten, te werken of geen motivatie voor school? Er zijn gelukkig verschillende strategieën om je motivatie weer aan te wakkeren. Volg dit stappenplan en vind je mojo weer terug. 

Stap 1. Identificeer wat de oorzaak is

Reflecteer op de afgelopen tijd. “Waarom heb ik nul motivatie?” Wat is er veranderd in je leven? Is er iets specifieks gebeurd waardoor je geen motivatie meer hebt? Schrijf je gedachten hierover op, zodat je meer inzicht krijgt in de onderliggende oorzaken. 

Stap 2. Stel een realistisch doel

Formuleer je doelen heel concreet, dit is volgens psycholoog, gedragswetenschapper en expert van intrinsieke motivatie, Ayelet Fischbach, heel belangrijk. Tijdens een experiment liet ze studenten bieden op een gesigneerd boek van een bekende econoom. De studenten boden er gemiddeld 23 dollar op. Toen ze hetzelfde gesigneerde boek aanbood in een stoffen tas, boden studenten er gemiddeld maar 12 dollar voor. De studenten hadden een minder goed gevoel om veel geld te bieden voor een stoffen tas waar je een boek cadeau bij kreeg. 

Schrijf je doelen op en maak ze meetbaar. Dus in plaats van “Ik wil gezonder leven”, maak je het heel concreet: 

  • Ik ga elke dag een half uur wandelen
  • Elke dag eet ik minstens twee porties groente en twee porties fruit
  • Ik ga twee keer per week naar de sportschool

geen-motivatie

Stap 3. Breek je doelen op in kleine taken

Grote doelen en taken werken soms ontmoedigend. Breek ze daarom op in kleinere, beheersbare subtaken. Welke kleine stappen heb je te doen om je einddoel te bereiken? Welke taken zijn het belangrijkst en welke kun je later doen? En wanneer ga je welke taak doen? Maak een to-dolijst om een overzicht te krijgen van wat je te doen hebt en houd de voortgang bij. Gebruik bijvoorbeeld de app Habit Tracker. 

Stel dat je een communicatieplan moet schrijven om de interne communicatie binnen het bedrijf waar je werkt te verbeteren. Dan knip je dit op in losse taken:

  1. Situatieanalyse uitvoeren
  2. Doelgroepanalyse afronden
  3. De boodschappen formuleren
  4. Communicatiekanalen selecteren en een planning maken
  5. Communicatiemateriaal ontwikkelen
  6. Het plan implementeren
  7. De eerste resultaten evalueren

Stap 4. Creëer een goede, ondersteunende omgeving

Je omgeving heeft invloed op je motivatie. Kijk eens om je heen. Liggen er overal documenten, pennen en andere zaken kriskras door je kantoor? Een rommelige werkkamer of kantoor leidt af en kan voor stress zorgen. Wanneer de ruimte opgeruimd is, is het veel makkelijker om te concentreren op de taken die je te doen hebt. Het verhoogt je productiviteit en je vindt makkelijker wat je zoekt, zoals die ene notitie van een belangrijke bespreking. Ruim dus regelmatig op, geef alles een vaste plaats en orden ook je digitale bestanden. 

Heb je geen motivatie om af te vallen? James Clear, auteur van het boek ‘Atomic Habits’ benadrukt dat je omgeving een enorme invloed heeft op je omgeving. Maak het gewenste gedrag daarom makkelijker voor jezelf.

  • Leg gezonde snacks op ooghoogte neer, zoals een fruitschaal op de eettafel.
  • Berg ongezonde snacks hoog in een kast of op een onopvallende plek op.
  • Leg je sportoutfit ‘s avonds al klaar, zodat je deze de volgende ochtend al meteen aantrekt. Je hebt dan alweer een reden minder om niet te gaan sporten. 

Als je geen motivatie hebt om te studeren, creëer dan een rustige plek om te leren, zonder afleiding. Je telefoon gaat dus niet mee naar deze plek. En als je creatiever wilt zijn, omring jezelf dan met inspirerende kunst, muziek en boeken. 

Stap 5. Maak het proces aantrekkelijk

Fischbach deed voor haar onderzoek over motivatie een experiment. Ze gaf geld aan mensen om naar ‘Hey Jude’ van de Beatles te luisteren of voor nog meer geld om naar een alarm van een minuut te luisteren. Waarvoor zou jij kiezen?

Uit het experiment kwam naar voren dat veel mensen kozen voor meer geld en dus het alarm van een minuut. Alleen gaven deze mensen achteraf vaker aan dat ze spijt hadden van hun keuze. Moraal van het verhaal: meer geld hoeft niet altijd te betekenen dat het ook meer voldoening geeft. Het leuk hebben is erg belangrijk. Dus maak je taak leuker om te doen. 

Heb je geen motivatie op het werk? Kijk dan hoe je je werk leuker kunt maken. Luister tijdens een bepaalde taak naar je favoriete muziek (nee, je hoeft niet ‘Hey Jude’ op repeat te draaien, kies liever iets wat je echt leuk vindt). Maak een spel van de taak, door bijvoorbeeld een competitie met je collega’s aan te gaan. Koop een paar prijsjes die jullie kunnen winnen om het nog leuker te maken. Denk aan een overdreven medaille of een gouden wc-borstel voor ‘degene die de meest grondige klus heeft geklaard’. 

 

Stap 6. Bedenk redenen waarom het juist wel gaat lukken

De negatieve stem in je hoofd kan je weerhouden om actie te ondernemen. Die stem vertelt je vooral waarom je ergens niet aan moet beginnen, waarom iets gaat mislukken en vertelt je dat je het toch niet kan. Niet zo gek dat je ongemotiveerd raakt. 

Draai het nu om. Maak een lijst met alle negatieve gedachten en maak daarnaast een kolom met het tegenovergestelde.

Schrijf alle redenen op waarom het je wel gaat lukken, waar je goed in bent en waarom je succesvol wordt. Nu mag je lekker naast je schoenen gaan lopen en jezelf een veer in je kont steken. Denk aan eerdere situaties waar je succesvol was. Wat heb je toen gedaan en wat heb je geleerd?

Verander ook je taalgebruik. In plaats van “Ik kan dit niet”, zeg je nu: “Ik heb alle kennis, tools en vermogen om dit te bereiken.”

Stap 7. Vier je successen

Hoe klein of groot de overwinning ook is, vier het! Schrijf iedere dag op wat je hebt bereikt, zodat je de focus houdt op de positieve dingen. Vertel je familie, vrienden of collega’s over je prestaties. Beloon jezelf op een manier waar je blij van wordt. Bijvoorbeeld een stukje chocoladetaart (niet zo handig als je wilt afvallen), een nieuw boek (ons boek Elke dag om 15.00 Uur Klaar, zodat je lekker op tijd je laptop kunt dichtklappen) of een massage. 

Door je successen te vieren, creëer je een positief gevoel en dat motiveert je om door te gaan. Het verbetert je zelfvertrouwen, omdat je je eigen prestaties erkent. 

https://tijdwinst.com/geen-motivatie-3/ 

Conclusie: motivatie is te stimuleren

Heb je last van motivatieproblemen? Je bent niet de enige. We hebben allemaal wel dagen dat we liever op de bank hangen met een grote zak chips, dan dat we aan het werk gaan. Geen paniek, motivatie is iets wat je zelf kunt stimuleren. En als je eenmaal in de flow zit, is er geen stoppen meer aan. 

  • Bepaal wat je doel is en deel dit op in kleine stapjes.
  • Beloon jezelf bij het behalen van je (tussen)doelen met iets leuks of lekkers, zoals het kijken van een nieuwe serie of een lekkere wandeling.
  • Als het maar iets is wat je leuk vindt. En het allerbelangrijkste: heb plezier in wat je doet. Het hoeft niet altijd serieus te zijn. Zet je lievelingsmuziek op tijdens het sporten of werken, maak een spel van die ene taak of daag je collega’s uit voor een wedstrijd wie het meeste klanten binnenhaalt. 

Effectiever en je motivatie weer terug

Gebrek aan motivatie komt vaak ook voort uit het idee dat je je tijd en energie niet optimaal benut. Dit vermindert je gevoel van voldoening. De cursus Time Management speelt hierop in door je te helpen meer grip te krijgen op je dagelijkse taken en prioriteiten. Door bewuste keuzes te maken in hoe je je tijd besteedt, verhoog je niet alleen je productiviteit, maar versterk je ook  je persoonlijke effectiviteit. Dit stelt je in staat om met meer focus en energie je doelen te bereiken met hernieuwde motivatie. Schrijf je nu in voor de eendaagse Tijd Management cursus

Meer tips?

Ben je er klaar voor om je productiviteit een boost te geven? Ontdek onze beste tips en trucs voor timemanagement en effectieve communicatie op Instagram en Pinterest. Of meld je aan voor onze nieuwsbrief. Als abonnee ontvang je de nieuwste artikelen op een rij. 

Mensen vroegen ook

  • Waarom verlies ik motivatie?

    Er zijn verschillende redenen waarom je je motivatie kwijt kunt raken:

    • Je bent uitgeput door stress
    • Je voelt je overweldigd door taken
    • Onduidelijke doelen
    • Onzekerheid
    • Je hebt saaie taken
  • Hoe krijg je motivatie om te leren?

    Stel duidelijke en haalbare leerdoelen voor jezelf. Creëer een gestructureerde routine. Het helpt om je doel voor ogen te houden tijdens het leren: zoals het vergroten van je carrièrekansen of persoonlijke ontwikkeling. Het werkt motiverend om je studie op te delen in kleine taken en jezelf te belonen na het behalen van deze taken. 

  • Wat is motivatie voor werk?

    Motivatie voor je werk bestaat vaak uit een combinatie van extrinsieke en intrinsieke motivatie. Intrinsieke motivatie is bijvoorbeeld voldoening en plezier halen uit het uitvoeren van de taken. Extrinsieke motivatie komt vanuit externe beloningen of straffen, denk aan bonussen, salaris, promotie, erkenning van je collega’s en leidinggevende. 

  • Hoe motiveer je jezelf?

    Stel haalbare en duidelijke doelen op. Deze splits je in kleine, haalbare stappen op. Creëer een routine om aan je doelen te werken en zorg voor een omgeving waarin je gefocust blijft. Beloon jezelf voor het behalen van de tussenstappen en doelen.

  • Wat als je geen motivatie hebt?

    Wanneer je geen motivatie hebt, is het slim om eerst te onderzoeken waarom dit is. Kijk of er bepaalde obstakels zijn of negatieve gedachten die je tegenhouden. Om weer te beginnen, stel je kleine en haalbare doelen op. Begin met de eerste stap. Het helpt ook om een routine te creëren om je taken op een vaste tijd te doen, zodat het een gewoonte wordt. 

  • Waarom heb ik geen motivatie om dingen te doen?

    Start met het stellen van duidelijke en haalbare doelen die je stap voor stap kunt bereiken. Zorg voor een omgeving waarin je kunt focussen en neem voldoende pauzes om uit te rusten. Probeer voldoende te slapen, gezond te eten en regelmatig te bewegen. Beloon jezelf wanneer je bepaalde doelen hebt behaald. 

  • Wat zijn enkele effectieve technieken om gemotiveerd te blijven?

    1. Stel duidelijke doelen op die SMART zijn
    2. Creëer een vaste routine om je taken consequent uit te voeren
    3. Beloon jezelf voor het behalen van mijlpalen om jezelf gemotiveerd te houden
    4. Houd je voortgang bij
    5. Blijf zoeken naar nieuwe uitdagingen en leermogelijkheden om jezelf te ontwikkelen
  • Hoe kan ik mijn motivatie behouden tijdens moeilijke tijden?

    Omring jezelf met mensen die je steunen en positief zijn. Beloon jezelf voor kleine overwinningen. Focus op je ‘waarom’ en blijf jezelf herinneren aan de redenen waarom je iets wilt doen. Zorg goed voor jezelf in de vorm van voldoende pauzes, slaap, gezond eten en beweging. 

  • Waarom verlies ik vaak motivatie na een tijdje?

    Waarom je je motivatie verliest, kan te maken hebben met verschillende factoren:

    • Geen duidelijke doelen hebben
    • Overweldigd zijn door te grote taken
    • Geen variatie of uitdaging hebben
    • Verveeld zijn door de taken
    • Geen zelfvertrouwen door tegenslagen en mislukkingen
    • Geen beloning of erkenning krijgen voor wat je doet
    • Stress hebben
    • Slecht slapen
    • Vaak afgeleid zijn
  • Welke rol speelt zelfdiscipline in motivatie?

    Het speelt een heel belangrijke rol in het vermogen om door te zetten en consistent te werken aan je doelen. Ook als motivatie afneemt. Het zorgt ervoor dat je routines en gewoonten ontwikkelt die je ondersteunen bij het behalen van je doelen. Zelfdiscipline is de motor die je door moeilijke momenten sleept en je motivatie op lange termijn ondersteunt. 

Wie zijn wij? | Cursus Timemanagement

Wil je efficiënter werken en meer tijd overhouden? Bij Tijdwinst.com weten we daar alles van. Tijdens onze trainingen leer je hoe je je tijd slimmer inzet. Van timemanagement tot effectief thuiswerken, we helpen je graag op weg. Lees er meer over op onze websites en onze blogs, of schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.