Woede is een primaire evolutionaire reactie van je amygdala; een gedeelte in je brein dat je emoties reguleert. Wat moet je doen als die bij jou overuren draait? Simpel: je moet jouw woede niet uiten, maar óók niet opkroppen, toont onderzoek aan. Wat wel? Je krijgt je woede het snelst onder controle wanneer jij jezelf afleidt. Dit is hoe dat werkt (voor zelfs het grootste heethoofd!)
Er heeft zich een dringende kwestie voorgedaan en je besluit jouw collega direct in te lichten. Je wil hem even om advies vragen. Terwijl je zijn naam opzoekt in je belcontacten en de telefoon laat overgaan, zie je hem aan de andere kant van het kantoor lopen. Hij haalt de rinkelende telefoon uit zijn broekzak, werpt er een blik op en … drukt je weg?! Wat?
‘Wat doe hij nou! Snapt hij niet dat ik niet zomaar bel?’, bries je. ‘Dit is dringend!’ Je begint te malen. ‘Hm, vanochtend deed hij ook al kortaf. Tijdens die meeting ook al…’, ‘Weet je, ik ben er helemaal klaar mee, wat een malloot.’
Je voelt de adrenaline door je lijf gieren. Je bent woedend. Maar wat doe je ermee? Vertoon je de volgende keer dat je hem ziet agressief gedrag (schelden, bekvechten, vuisten maken, fysiek geweld) of krop je het op?
Hoewel zeker dat eerste niet, ook niet dat laatste; het opkroppen van je woede blijkt namelijk alles behalve gezond:
Waarom je woede niet moet opkroppen
Iedereen is wel eens kwaad, logisch. En gelukkig ebt die emotie na een tijdje of een goed gesprek weer weg. Maar wat nu als je merkt dat je vaker kwaad bent? Dat het gevoel ook langer aanhoudt en je regelmatig uit je slof schiet? Dan wil je daar aan werken, is het niet voor je relaties dan is het wel voor je eigen mentale gezondheid en persoonlijke effectiviteit. Want woede? Doet meer kwaad dan je denkt:
Je beschadigt je relaties
Hoe goed je ook je best doet om je woede te onderdrukken, een ander zal het toch altijd merken. Bewust of onbewust. Zo weet je partner bijvoorbeeld dat je boos bent wanneer je naar de gameconsole grijpt. Doe je anders nooit, behalve wanneer je je wil afreageren. En geloof ons: ook je collega heeft heus wel door dat je op je tenen bent getrapt. Die grimas die al die de hele ochtend je gezicht siert spreekt boekdelen.
En dat doet iets met je relaties en de gesprekken die je voert.
Zo hebben verschillende sociale studies aangetoond dat wanneer je jouw woede onderdrukt je minder snel aardig wordt gevonden. Het kan zelfs tot een verhoogde bloeddruk leiden bij je gesprekspartner!
Daarnaast blijkt nog eens dat personen die hun woede onderdrukken minder snel hechte relaties vormen. De connecties die ze hebben zijn doorgaans ook minder positief.
Niet sociaal gezond dus, dat opkroppen van je woede.
Het is slecht voor je mentale gezondheid
Naast de relatie met anderen, zul je ook merken dat het de relatie met jezelf niet ten goede komt. Je zit minder goed in je vel en kan zelfs emotioneel afvlakken:
Het blijkt dat wanneer je woede onderdrukt je positieve emoties ook onderdrukt. Je ervaart ze minder. Negatieve emoties zul je daarentegen heviger ervaren. Dit komt doordat je zenuwstelsel en je amygdala overuren draaien.
Terwijl je dus denkt dat je door je woede te onderdrukken negatieve emoties onderdrukt, voel je eigenlijk alleen je positieve emoties minder goed.
Erg jammer.
Woede is geen goede raadgever
Het onderdrukken van je furie kost daarnaast best wat (mentale) energie. Hierdoor kan het lastig zijn om andere negatieve neigingen te onderdrukken. Dat is waarom je regelmatig domme dingen doet wanneer je kwaad bent: het kost je brein te veel moeite om niet ook nog eens toe te geven aan slechte gewoonten of roekeloos gedrag.
Wanneer je dan weer “bij zinnen” bent en helder kunt nadenken, heb je wellicht spijt van wat je hebt gedaan. Waarschijnlijk omdat je het niet had gedaan wanneer je controle had gehad.
Een studie toont zelfs aan dat het merendeel van de roekeloze neigingen en verkeerde beslissingen ontstaan vanuit onprettige buien in combinatie met vergrote opwinding.
Woede dus.
Dat geldt niet dan weer niet voor verdrietige buien of neutrale opwinding. Je kunt dan wel nog bewuste keuzes maken
Kortom:
Woede onderdrukken is het laatste dat je wil. Je wordt er geen leuker mens van, je ervaart minder positieve emoties én je doet wellicht dingen waar je later spijt van hebt. Niet goed voor je persoonlijke effectiviteit, dus.
Opkroppen werkt niet, dan maar ventileren? Nee!
Wat moet je dan wel doen? Je woede lekker laten vloeien? Je helemaal uitlaten wanneer je boos bent? Nee, zeker niet!
Je bezighouden met een negatieve emotie zal de emotie alleen maar versterken. Je minimaliseert ‘m niet, maar maakt hem juist moeilijker te reguleren. Daar voel je je alleen maar rotter door.
Opkroppen werkt dus niet, ventileren ook niet. Wat wel? Je moet je woede afleiden.
Net als dat je een huilende peuter kunt afleiden met zijn of haar favoriete knuffel, kun jij jezelf afleiden wanneer woede de overhand lijkt te krijgen. Op die manier kalmeer je jouw amygdala; de aanstichter van al die negatieve emoties.
Waarom dat werkt
Misschien ben je bekend met het Marshmellow test, een test waarmee wilskracht en discipline (van kids) werd gemeten. We schreven er een interessant artikel over.
Het komt erop neer dat kinderen één marshmallow en één keuze voorgelegd kregen: nu opeten of wachten en er naderhand twee krijgen.
De kinderen die konden wachten (en de marshmallow dus konden weerstaan) deden niet niet vanuit pure wilskracht, maar door zichzelf af te leiden. Ze trokken gekke bekken, speelden spelletjes of wiebelden erop los, allemaal om zichzelf af te leiden van die ene heerlijke marshmallow.
Zo kun je ook met je woede omgaan:
Het kost je teveel wilskracht om een sterke emotie als woede te onderdrukken. En wilskracht is niet oneindig: het raakt op, plus maakt het in toom houden van slechte gewoonten en beslissingen lastig.
In plaats daarvan leidt je jezelf af, van je woede. Dat doe je op de volgende manier:
Je woede onder controle krijgen? Afleiding!
Wanneer je boos bent voel je de neiging om dit te uiten. Je snauwt, ben kortaf of schreeuwt in het ergste geval. Dat wil je voorkomen. Maar opkroppen? Dat is ook het laatste dat je wil, heb je nu geleerd. Wat wel?
Nou, de beste manier om met je woede om te gaan is door het te vervangen door empathie. Dat is de beste manier om die amygdala af te leiden en dus te kalmeren.
Hoe doe je dat? Je probeert je assertieve, empathische kant erbij te betrekken.
In plaats van toe te geven aan je woede, bekijk je het van een andere kant. Waar je normaal de situatie op jezelf betrekt (‘Hij negeerde mijn telefoontje om mij dwars te zitten!’) draai je het nu eens om.
Je leeft je in in de ander. Je bekijkt het dus niet alleen vanuit je eigen perspectief en wat het met jou doet, maar denkt na over waarom de ander zich zo zou gedragen.
Misschien heeft je collega een hoop aan zijn hoofd en kwam je belletje op een ongelegen moment. Misschien reageert hij de afgelopen paar weken kortaf omdat hij zelf tegen een burn out aan zit. Misschien heeft hij zelf gewoon een slechte dag.
Kortom: acties van anderen hoeven niet per se iets met jou te maken te hebben. Wanneer je dat beseft, voorkom je een hoop onnodige woede, frustratie en kopzorgen.
‘Maar is dit niet erg naïef?’ Kan zijn, maar het werkt wel en dat is het belangrijkste. Aan het eind van de dag gaat het erom dat jij goed in je vel zit en niet langer rondloopt met opgekropte woede. En dat is waar je het voor doet.
Je draait je gedachten om zodat je jouw oordeel over de situatie of de ander kunt veranderen. Zodat je jouw woede-impulsen kunt beheersen en mentaal gezond blijft.
Kortom: je neemt jouw zelfcontrole terug
Hierdoor kruip je niet langer in die slachtofferrol, maar ga je bewust en gecontroleerd met je emoties om.
De volgende keer dat je dus die woede voelt opborrelen krop het dan niet op, maar uit het ook niet. Je zal enkel verkeerde beslissingen maken. In plaats daarvan bekijk je het vanuit de ander:
- Die bestuurder die bumperkleeft en je het bloed onder je nagels vandaan haalt, is wellicht te laat voor zijn sollicitatiegesprek. Niks persoonlijks.
- Je vriendin die al een paar dagen niets heeft laten horen, is misschien ontzettend druk. Niks persoonlijks.
- Je baas die kortaf tegen je deed zit wellicht zelf tegen het randje aan. Niks persoonlijks.
Acties van anderen draaien niet altijd om jou. Trek het je dus niet te veel aan, en vergeef hen zelfs. Goed voor je eigen gezondheid!
Wie zijn wij?
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog