‘Oh, dat onthoud ik wel.’ Maar heb je ook wel echt zo’n fantastisch geheugen? Altijd al willen weten of je over een fotografisch geheugen beschikt? Dat kan: doe deze korte test. Je komt er dan voor eens en altijd achter of je inderdaad zo’n mystiek supergeheugen hebt. En blijk je het niet te hebben? Wees niet getreurd: met deze 4 tips komt je er wel héél dicht bij in de buurt!

Wat komt aan bod?

  1. Heb jij een fotografisch geheugen?
  2. Fotografisch geheugen
  3. Toch denken velen dat ze een fotografisch geheugen hebben
  4. Gelukkig zijn er manieren dicht in de buurt te komen
  5. Kortom
  6. Veelgestelde vragen rondom fotografisch geheugen

Picture Elicitation Method: heb jij een fotografisch geheugen?

Laten we meteen van start gaan: hier kun je testen of je bezit over een sterk eidetisch vermogen, ook wel een fotografisch geheugen genoemd. Wat ga je zometeen doen?

We laten je dadelijk een van onze favoriete schilderijen zien. Aan jou de taak om hier 30 seconden lang naar te kijken. Niet heel moeilijk. Na die halve minuut scroll je door zodat het schilderij uit het zicht is. Blijf wel naar je scherm kijken, en probeer hardop alle details op te noemen die je zojuist zag; zoveel mogelijk. Dat is alles.

Capiche

Oké, zet een timer. Hier komt het schilderij:

schilderij, drie-luik van kunstenaar Jheronimus Bosch

Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch

De uitslag

Mooi schilderij, vind je niet? Goed, de test die je zojuist hebt gedaan is de Picture Elicitation Method. Eén ontzettend eenvoudige test waarmee je kunt ondervinden of je inderdaad een fotografisch geheugen hebt of gewoon goed uit je gewone geheugen kunt putten. 

Fotografisch geheugen

Indien je werkelijk een fotografisch geheugen hebt zag je zojuist nog het hele schilderij voor je. In je hoofd. Je ziet iemand rijden op een griffioen? Iemand die wordt opgegeten door een mossel? En een konijn die iemand de pitts of hel induwt? — ja, wij hebben het ook niet verzonnen hoor! 

Kortom:  jij “ziet” het bizarre schilderij nog zo’n 30 seconden tot enkele minuten nadat je er langs bent gescrold. Bizarder is het feit dat je het schilderij ook opnieuw tot je kunt nemen en ‘m opnieuw kunt bestuderen: ‘is dat nou een roze koe waar iemand op rijdt?!’ — Yes, yes it is.

Nou is het niet zo dat het beeld voor altijd op je netvlies staat gegrift (gelukkig maar); net als bij een normale sterveling vervagen de details en na een tijdje ook de herinnering. 

Een “gewoon” geheugen

Waarschijnlijker is dat je na het bekijken van het schilderij best nog een paar details kunt herinneren. Je graaft in je geheugen; wat zag ik allemaal ook alweer? Misschien staan je een hoop naakte mensen en vissenkoppen bij, maar verder dan dat kom je niet (en wil je ook niet!). Kortom: je herinnert je dingen, maar “ziet” ze niet.

stuk negatief op tafel uitgerold

Teleurgesteld?

Natuurlijk lijkt het je fantastisch om na het zien van een beeld deze nog in je geestesoog te zien (ons ook), alleen moeten we je teleurstellen: het hebben van een fotografisch geheugen is niet alleen ontzettend zeldzaam, je kunt het ook niet ontwikkelen.  Het vermogen komt haast enkel bij kinderen voor en echt heel soms bij jongvolwassenen (maar dan slechts in 2 tot 10 procent van de gevallen). 

Daarbij is de wetenschap er eigenlijk nog niet over uit of een fotografisch geheugen überhaupt bestaat. Het is namelijk erg lastig aan te tonen en er is geen concreet bewijs. 

Toch denken velen dat ze een fotografisch geheugen hebben

Onterecht zoals je nu weet, want als volwassene kun je gewoon geen fotografisch geheugen bezitten. De kans dat je levend wordt opgegeten door een mossel terwijl je op een griffioen rijdt is groter, zullen we maar zeggen.

Waarom veel mensen, jij misschien ook, er dan toch nog steeds van overtuigd zijn dat ze wel degelijk een fotografisch geheugen bezitten? Nou, dat komt door de manier waarop ons eigen geheugen werkt; 

Je brein benadert en verwerkt informatie op verschillende manieren. Bij iedereen net wat anders. Zo kun je net de voorkeur hebben voor een linguïstische benadering (dan ben je taalslim), ritmisch (muziekslim) of bijvoorbeeld ruimtelijk (beeldslim).

Het geheugen van mensen die beeldslim zijn heeft raakvlakken met een fotografisch geheugen. Ze slaan informatie bijvoorbeeld het beste op wanneer het visueel wordt gepresenteerd. Het lijkt voor hen alsof ze in beelden denken, maar toch is het totaal iets anders dan een eidetisch geheugen. Ze “zien” de visuele beelden niet, ze kunnen ze alleen beter onthouden

Jammer…

Gelukkig zijn er manieren dicht in de buurt te komen 

Je kunt er dus geen ontwikkelen en ervan uitgaande dat je geen kind meer bent, kunnen we stellen dat de hoop op het hebben van een fotografisch geheugen vervlogen is. Toch wil dit niet zeggen dat je jouw geheugen niet kunt trainen. Niet persé zodat je rare schilderijen voor de geest kunt halen, maar zodat je de informatie die dagelijks op je wordt afgevuurd beter onthoudt. 

Wat kun je zoal doen?

Werk aan je conditie

Regelmatig bewegen is niet alleen goed voor je lijf, maar ook voor die grijze massa. En dan met name voor je geheugen! Voldoende beweging maakt namelijk nieuwe neurale netwerken aan (banen die informatie, gedachten en herinneringen “begeleiden”, zeg maar). Voor een goed geheugen wil je er daar zoveel mogelijk van hebben. 

Probeer daarom minstens een half uur per dag aan je conditie te werken. Hierbij maakt het niet uit of je aan krachtsport doet of de dag begint met een lange wandeling: zolang je maar uit die bureaustoel komt. 

Luister of maak muziek

Een andere leuke manier om aan een goed geheugen te werken is door je te omringen met muziek: luister ernaar of (beter:) maak het. Ook muziek maakt nieuwe neuroverbindingen in het brein aan, zo goed zelfs dat mensen die lijden aan dementie er baat bij hebben. Indien je daar meer over wilt weten, raden we je aan het boek ‘Singin in the Brain’ van neuropsycholoog Erik scherder te lezen.

jongeman frontaal in denkende houding, hand voor mond

Doe elke dag iets nieuws

Iets dat nooit kwaad kan: jezelf elke dag opnieuw blootstellen aan nieuwe mensen, ervaringen en inzichten. Daar leer je niet alleen een hoop van, volgens de Hersenstichting het het een ideale manier om dat brein van je te trainen. Trakteer jezelf dus eens op voedsel dat je nog nooit hebt gegeten, lees een boek dat buiten je interessegebied ligt of ga een gesprek aan met iemand waarmee je normaal nooit zo socializen.  

Gebruik geheugentechnieken

Tot slot kan het nooit kwaad om een aantal handige geheugentechnieken te kennen: tips and tricks waarmee je informatie zoals namen, boodschappenlijstjes of grote brokken informatie moeiteloos onthoudt. 

In een training Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmappen leren je die. Bijvoorbeeld de Roman Room techniek, het visualiseren van informatie of het gebruiken van een mindmap (ook een fantastische tool om informatie overzichtelijk te weergeven en op te slaan). Nieuwsgierig? Neem een kijkje.

Kortom

Een fotografisch geheugen (het vermogen om scherp specifieke visuele details te herinneren door een beeld te “zien”) heb je niet. Helaas. Wel kun je jouw geheugen trainen. Doe dat door te blijven ontdekken, jezelf te omringen door muziek en je hardloopschoenen aan te trekken. Geheugentechnieken kunnen je daarbij net dat steuntje in de rug geven.

Probeer het eens uit, en kijk dan nog eens naar het schilderij: hoeveel kun je nu onthouden?

Meer weten over geheugen?

boek opgeslagen op 1 pagina met aantekeningen en 1 kleine memo met er opgeschreven remember

Mensen vroegen ook | Veelgestelde vragen over fotografisch geheugen

  • Hoe weet je dat je een fotografisch geheugen hebt?

    Er is geen manier om zeker te weten of iemand een fotografisch geheugen heeft, omdat er geen formele definitie of test bestaat voor dit begrip. Sommige mensen beweren dat ze een fotografisch geheugen hebben, wat betekent dat ze in staat zijn om beelden, gezichten of tekst zeer nauwkeurig en gedetailleerd te herinneren. Echter, veel van deze beweringen zijn niet wetenschappelijk onderbouwd en er is weinig bewijs dat het bestaan ​​van een fotografisch geheugen kan worden aangetoond.

  • Wat kun je met een fotografisch geheugen?

    Een persoon met een fotografisch geheugen zou in theorie in staat zijn om beelden, gezichtentekst of andere visuele informatie zeer nauwkeurig en gedetailleerd te herinneren. Dit zou hen in staat stellen om bijvoorbeeld lange lijsten met woorden of cijfers te leren zonder fouten, of om een hele pagina tekst te lezen en het vervolgens woord voor woord te herhalen. Ook zou het hen helpen bij het onthouden van gezichten, plaatsen, kaarten en andere visuele informatie.

    Echter, zoals eerder genoemd, is er weinig bewijs dat het bestaan ​​van een fotografisch geheugen kan worden aangetoond, dus het is nog niet bekend of iemand in staat zou zijn om deze taken effectief uit te voeren.

  • Kan je trainen op een fotografisch geheugen?

    Er is geen wetenschappelijk bewijs dat suggereert dat het mogelijk is om een fotografisch geheugen te trainen. Het begrip “fotografisch geheugen” wordt vaak gebruikt als een term om iemand te beschrijven die in staat is om visuele informatie zeer nauwkeurig en gedetailleerd te herinneren, echter, zoals eerder genoemd, is er weinig bewijs dat het bestaan ​​van een fotografisch geheugen kan worden aangetoond.

    Er zijn wel technieken die je kunt gebruiken om je geheugen te verbeteren, zoals visualisatie, herhaling, mnemonische technieken en mentale organisatie. Probeer hiervoor bovenstaande tips eens uit.i Hoewel deze technieken het geheugen kunnen versterken, geven ze geen garantie dat ze iemand een fotografisch geheugen zullen geven.

  • Hoe noem je iemand die alles kan onthouden?

    Er is geen specifiek woord dat iemand beschrijft die alles kan onthouden, maar sommige termen die vaak gebruikt worden om iemand met een uitzonderlijk geheugen te beschrijven zijn:

    • “Iemand met een fotografisch geheugen”
    • “Iemand die lijdt aan het Savant Syndrome”
    • “Iemand met de aandoening hyperthymesia”

    Iemand met een fotografisch geheugen (hoewel zoals eerder genoemd, er weinig bewijs is dat het bestaan ​​van een fotografisch geheugen kan worden aangetoond)

Wie zijn wij? | Tijdwinst.com

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog