Je hebt de beste voornemens van de wereld. Dat lastige project oppakken, je ochtend starten met een rondje hardlopen en (nu écht!) gezonder eten. Helemaal top. Helaas lukt het alleen niet altijd. Je valt terug naar je oude patroon en vertoont uitstelgedrag. Het is echter niet geheel jouw schuld. Je brein accu raakt namelijk op. Met deze tips hou je ‘m opgeladen.

De hoeveelheid keuzes die je op een dag hebt, is enorm. En begint al in de ochtend. Een ochtendwandeling of wat langer in bed blijven? Een zakelijke outfit of casual? Een gezond ontbijt of toch die boterham met Nutella? Je to do lijst checken of je socials checken? En ga zo maar door. Een vermoeide bedoeling voor je brein.

Als jij dit rationeel bekijkt, weet je heus wel welke keuzes het beste zijn. Als je eerder opstaat voor een wandeling, levert je dat energie op. En je dag voorbereiden is een slimmere keuze dan te checken wat voor fantastische dingen mensen posten op Instagram. Daar hoef je niet hoogbegaafd voor te zijn!

Wel vreemd, dat ondanks je dit allemaal weet je op het moment suprême toch die andere keuze maakt.

In plaats van die goede voornemens ook daadwerkelijk te dóen, kies jij voor het oude vertrouwde. Datgene dat je eigenlijk wil veranderen.

Je doet die dingen dus niet of stelt ze uit naar morgen. Of overmorgen. Terwijl jij eigenlijk niets liever wil dan de taken kunnen doen op je lijstje. Productief en energiek zijn. Je zult denken: ‘waarom heb ik uitstelgedrag’? Is er soms iets mis met je? Of zou het aan iets anders kunnen liggen? Inderdaad. Dat laatste.

Man die voor zich uitstaart

Jouw uitstelgedrag ontstaat in je luie brein. Dit is waarom

Veel van jouw energie gaat op aan belangrijke denkprocessen en handelingen gedurende je dag. De batterij van je brein is echter maar klein, dus als daar nog eens allerlei moeilijke keuzes bij komen, raakt de accu leeg. Dus ondanks dat jij niets liever wil dan productief zijn en gezonde keuzes maken, is het voor je brein lastig om hieraan mee te werken.

En vooral als die batterij opraakt. In de vroege ochtend is je hoofd namelijk nog lekker opgeladen. Je hebt nog weinig denkwerk verricht als je net je bed uit bent. Fresh en clean. Die goede keuzes zijn ‘s ochtends dus makkelijk gemaakt.

Gedurende de dag wordt dit echter steeds lastiger. De accu raakt steeds verder op. Procrastinatie (een ander woord voor ‘uitstelgedrag’) ligt dan op de loer. Je bent dan aangewezen op je wilskracht. En hiervoor heb je energie nodig. Wanneer je geen energie meer hebt, ga je voor makkelijk en snel.

Makkelijk en snel: hoe “ego depletion” werkt

In de wetenschap noemen ze dit ‘ego depletion’. Dit betekent letterlijk “het opraken van je motivatie”. En laat deze motivatie nou juist zo belangrijk om extreem uitstelgedrag aan te pakken. Als het daaraan ontbreekt omdat je brein batterij en energie op zijn, dan ga jij die foute keuzes maken. Doei productiviteit, hallo Netflix.

Waar het op neerkomt: wanneer je te veel keuzes hebt moeten maken en je brein raakt uitgeput, zul je uitstelgedrag gaan vertonen. Je wilskracht en discipline werken ook niet meer mee en daardoor ga je luie en impulsieve beslissingen maken. Die zijn vaak niet goed voor je.

Wat we graag willen, is een manier om je energie op peil te houden. Om zo impulsief gedrag te voorkomen. Maar hoe doe je dat? Door zo min mogelijk beslissingen te maken gedurende je dag.

Vrouw die met haar voeten op het bureau zit

Spaar de accu van je brein: routine is de oplossing

De hele dag beslissingen moeten maken is ontzettend energieslurpend voor je brein. Het maakt je ontzettend moe én het eist ook nog eens een hoop wilskracht. Maar als je dus het tegenovergestelde doet -niet telkens hoeven beslissen- bereik je ook het tegenovergestelde effect: een hoop energie én wilskracht. Energie om productief te kunnen zijn. En je goede voornemens niet langer uitstellen. En dat wil je!

Je zal hiervoor routines moeten ontwikkelen. Gewoontes. Jouw taken op de automatische piloot laten verlopen.

Geen overzicht meer hebben; daar heb jij geen last meer van. Energie om je takenlijst af te werken; dat heb je zeker. Jouw vaste handelingen zorgen ervoor dat je brein weet wat er gaat komen. En zó kies jij dus gegarandeerd voor die wandeling in de ochtend in plaats van een extra druk op je snooze knop.

Met deze 3 tips geef jij jouw leven een upgrade.

Tip 1: Houd je (brein)accu opgeladen

Als je je energie op peil houdt, voorkom je impulsief gedrag. Gezonde voeding, pauzes en beweging geven jou die extra boost.

  • Neem door je dag heen met mate gezonde suikers. Bijvoorbeeld uit fruit of een vers sapje. Niet te veel uiteraard, want dat creëert juist weer een energiedip.
  • Pauzeer iedere 75 tot 90 minuten minstens een kwartier. En doe dit dan geheel prikkelvrij. Dus leg je smartphone weg. Fijn voor je brein!
  • Nog beter: benut deze pauze met wat beweging. Een wandeling, wat rekken en strekken.. allemaal goed!

Tip 2: Plan je dag van te voren in

Een dag zonder planning kost veel energie voor je brein. Er van te voren over nadenken voorkomt dat je ad-hoc beslissingen moet maken.

  • Maak een takenlijstje en kies 3 dingen die voor prioriteit gaan hebben. Wedden dat jij productief zal zijn?
  • De dag beginnen met een yoga sessie? Leg je yoga outfit en matje alvast klaar.
  • De dag beginnen met een green juice? Kies de groenten en fruit alvast uit.

Tip 3: Blijf plannen en herhalen

Iets nieuws zal pas als een gewoonte gaan voelen als je het met regelmaat herhaalt. Volhouden is het toverwoord. Zeg wat je doet, doe wat je zegt. Plan het in als terugkerende taak. Juist door die herhaling zal het op een gegeven moment een nieuwe gewoonte worden. En is uitstelgedrag voor jou verleden tijd.

Vrouw die voor zich uit zit te staren

Kortom: uitstelgedrag aanpakken? Houd die batterij vol

Je kunt wel die fantastische voornemens hebben, maar om ze ook echt uit te voeren zul je aan de bak moeten. De vragen: ‘wat kun je doen aan uitstelgedrag?’ en ‘hoe kun je uitstelgedrag voorkomen?’ zijn dan voor jou geen mysterie meer.

Je weet nu dat er een limiet zit aan de keuzes die je op een dag kunt maken. En dat wanneer de accu leeg is, je snel foute keuzes zult maken. Om dit te voorkomen zul je vaste gewoontes moeten ontwikkelen, zodat je je brein een handje helpt. Zo hou je veel energie over. Energie die je kunt stoppen in je takenlijst en goede voornemens!

Wil jij nog meer tips over productief werken? Check onze 1-daagse trainingen Time Management en Assertief

Leer de beste technieken over modern Time Management en slimmer werken in onze training Time Management. Of wil je meer leren over hoe je je grenzen kunt aangeven en zo efficiënter kunt werken? Kijk voor meer info over onze training assertief.nl

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog