Het belang van voldoende slaap wordt vaak onderschat. Er zijn mensen die beweren dat 4 of 5 uur slaap genoeg is en daarna direct aan de slag gaan met hun dagelijkse taken. Echter, uit onderzoek blijkt dat deze beweringen verre van waar zijn. Zelfs een hoogbejaarde persoon heeft zelden genoeg aan slechts 6 uur slaap. In dit artikel willen we de waarde van voldoende slaap benadrukken en je laten zien hoe je kunt berekenen hoeveel uur slaap jij persoonlijk nodig hebt.

Wat komt aan bod?

  1. Hoeveel slaap heb je nodig?
  2. Ontdek jouw aanbevolen slaapuren
  3. De gevolgen van onvoldoende slaap
  4. Is het erg als ik mijn slaapuren een keer niet haal?
  5. Conclusie
  6. Veelgestelde vragen rondom hoeveel slaap heb je nodig

Het is logisch dat de ideale hoeveelheid slaap voor iedereen kan verschillen. Tijdens een discussie over het aantal benodigde slaapuren, geef jij aan minstens 8 uur nodig te hebben. Aan de andere kant beweert jouw gesprekspartner, een zogenaamde “doorpakker”, dat 5 uur slaap meer dan voldoende is. Zelfs na zo’n korte nachtrust zegt hij nog steeds productief te zijn. Tenminste, dat is wat hij beweert.

Echter, de werkelijkheid is anders. Het is simpelweg niet mogelijk om een productieve dag te hebben na een korte nacht. Het zijn stoere praatjes, niets meer en niets minder.

Wanneer je slechts 5 uur hebt geslapen, houd je jezelf voor de gek. Misschien heb je die ene presentatie kunnen afmaken, maar na zo’n korte nachtrust zal dit geen positieve invloed hebben op je productiviteit. Zowel je lichaam, je brein als je emoties zullen de gevolgen ondervinden.

We bewonderen je dan ook niet omdat je kostbare uren hebt opgeofferd om tot laat door te werken. Sterker nog, we zien vooral iemand die een niet-productieve dag tegemoet gaat, iemand die steeds meer koffie nodig heeft en gedurende de dag steeds prikkelbaarder wordt.

Dus, is 5 uur slaap genoeg? Nee, zeker niet.

Hoeveel slaap heb je nodig? Wetenschap geeft antwoord!

Het is een veelgestelde vraag: hoeveel uur slaap heb je eigenlijk nodig? Uit een grondig meta-onderzoek van de Sleep Foundation blijkt dat er geen eenduidig antwoord is dat geldt voor iedereen. De gangbare aanbeveling van 7 tot 8 uur slaap per nacht is niet altijd van toepassing. Slaapbehoeften zijn namelijk complex en variëren op basis van leeftijd. 

Laten we daarom eens kijken naar de slaapbehoefte per leeftijdscategorie:

Hoeveel slaap

  • Baby’s (0-3 maanden): 14 tot 17 uur slaap per dag.
  • Baby’s en jonge kinderen (4 maanden – 2 jaar): 12 tot 16 uur slaap per dag.
  • Peuters (3-5 jaar): 10 tot 13 uur slaap per dag.
  • Schoolgaande kinderen (6-13 jaar): 9 tot 11 uur slaap per dag.
  • Tieners (14-17 jaar): 8 tot 10 uur slaap per dag.
  • Jongvolwassenen (18-25 jaar): 7 tot 9 uur slaap per dag.
  • Volwassenen (26-64 jaar): 7 tot 9 uur slaap per dag.
  • Ouderen (65+ jaar): 7 tot 8 uur slaap per dag.

Het is belangrijk om op te merken dat hoewel het acceptabel is om af en toe een uurtje meer of minder te slapen, het niet verstandig is om hiervan een gewoonte te maken. Een beperkte nachtrust van slechts 4 à 5 uur is volgens het onderzoek niet aan te raden, behalve mogelijk voor mensen van 65 jaar en ouder. Zelfs op die leeftijd wordt het echter niet aanbevolen om dit dagelijks te doen.

Als volwassene met een drukke baan heb je dus zeker 7 tot 9 uur slaap nodig om de volgende dag productief te kunnen zijn. Het is cruciaal om dit in gedachten te houden en ervoor te zorgen dat je voldoende slaapuren krijgt voor optimale prestaties.

Ontdek jouw aanbevolen slaapuren: personaliseer jouw slaapritme

Hoewel het advies nuttig is, is het uiteindelijke aantal slaapuren voor iedereen uniek. Om jouw ideale slaapduur te bepalen, moet je daarom het advies van The Sleep Foundation personaliseren en ermee experimenteren totdat je het juiste aantal uren vindt dat bij jou past. Volg daar de volgende 4 stappen voor:

  1. Bepaal de aanbevolen slaapuren volgens het onderzoek van The Sleep Foundation. Voor volwassenen tussen de 18 en 64 jaar wordt er in feite aangeraden om 7 tot 9 uur slaap te krijgen. Dit vormt het startpunt voor jouw experiment.
  2. Begin in de eerste week met het laagste aanbevolen aantal uren, bijvoorbeeld 7 uur voor een volwassene. Houd dit aantal uren een aantal dagen aan.
  3. Evalueer elke dag hoe je je voelt. Word je wakker vol energie? Of ben je gedurende de dag nog steeds moe en verlang je naar meer slaap? Als je deze laatste vragen met ‘ja’ beantwoordt, is de kans groot dat je meer slaapuren nodig hebt.
  4. Verhoog in dat geval je slaapduur met een half uur totdat je merkt dat je voldoende uitgerust bent en je je energiek voelt gedurende de dag.

Kortom, hoeveel uur slaap je nodig hebt, vereist wat experimenteren. Voor de ene persoon kan 7 uur voldoende zijn, terwijl een ander wellicht 8,5 uur nodig heeft om de volgende dag uitgerust te ontwaken. Het is belangrijk om hierachter te komen. Als je structureel te weinig slaapt, kan dit nadelige gevolgen hebben. Neem dus de tijd om jouw ideale slaapuren te achterhalen en zorg goed voor jezelf.

hoeveel slaap

De gevolgen van onvoldoende slaap: waarom voldoende rust belangrijk is

Een tekort aan slaap kan zowel op korte als lange termijn nadelige gevolgen hebben. Het is daarom heel belangrijk om je bewust te zijn van deze gevolgen en te realiseren dat voldoende slaapuren essentieel zijn om de dag goed door te komen, niet alleen op de korte termijn, maar ook op de lange termijn. Hier zijn 4 gevolgen die optreden bij een gebrek aan slaap:

Verminderde besluitvorming

Onderzoek van de Universiteit van Massachusetts heeft aangetoond dat mensen die twee uur minder slapen dan de aanbevolen hoeveelheid, slechtere beslissingen nemen. Aan de andere kant bleek dat degenen die voldoende uren slaap hadden gehad, aanzienlijk betere keuzes maakten.

Problemen met onthouden en nieuwe informatie leren

Onderzoek van de Universiteit van Notre Dame heeft ook nog eens aangetoond dat een tekort aan slaap ook invloed heeft op het geheugen. Het wordt moeilijker om nieuwe informatie te absorberen, omdat de verwerking ervan trager verloopt en de nieuwe informatie minder goed kan worden onthouden.

Verminderde cognitieve prestaties

Onvoldoende slaap heeft ook een negatieve invloed op de cognitieve prestaties. Je kunt moeite hebben om je te concentreren, je reactievermogen kan afnemen en je alertheid kan verminderen. Dit heeft directe gevolgen voor je productiviteit en prestaties gedurende de dag.

Minder controle over emoties

Onderzoek wijst daarnaast uit dat een gebrek aan slaap ook invloed heeft op de regulatie van emoties. Het brein heeft namelijk moeite om de emoties van de afgelopen dagen goed te verwerken. Dit kan leiden tot opgehoopte emoties, wat kan resulteren in onverwachte uitbarstingen of het onderdrukken van emoties. Op de lange termijn kan dit leiden tot angst- en stressstoornissen, waardoor de situatie nog verder verslechtert.

Verslechterde gezondheid

Een onderzoek van de Yale School of Medicine toont aan dat een tekort aan slaap ook negatieve gevolgen heeft voor je gezondheid. Naast het feit dat een gebrek aan slaap je vatbaarder maakt voor ziektes en je zwak en misselijk kan laten voelen, zijn er ook ernstigere gevolgen. Denk hierbij aan een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, beroertes, diabetes, verminderd libido, huidproblemen, gewichtstoename en een verhoogd risico op het ontwikkelen van Alzheimer op latere leeftijd.

Gedurende de dag bouwt het lichaam namelijk gifstoffen op, die tijdens de slaap worden afgevoerd. Bij een tekort aan slaap of een slechte nachtrust heeft het lichaam onvoldoende tijd om deze gifstoffen af te voeren, waardoor ze zich ophopen. Dit vergroot de kans op de genoemde gezondheidsproblemen. Het is daarom belangrijk om slaaptekort te voorkomen, aangezien niemand ziek wil worden, toch?

hoeveel slaap

Is het erg als ik mijn slaapuren een keer niet haal?

Het is begrijpelijk dat je je afvraagt of het erg is als je een keer niet voldoende slaap krijgt. Zelfs een enkele nacht met te weinig slaap kan gevolgen hebben. Het kan resulteren in het opbouwen van een slaapachterstand. Als je bijvoorbeeld 9 uur slaap per nacht nodig hebt, maar je krijgt er slechts 6, bouw je een slaapachterstand van 3 uur op.

Het is belangrijk om te proberen een slaapachterstand te voorkomen. Als dat niet mogelijk is, kun je proberen de gemiste uren op een ander moment in te halen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een powernap overdag of door wat eerder naar bed te gaan. Op die manier geef je je lichaam de broodnodige rust en kun je de opgebouwde slaapachterstand geleidelijk inhalen.

Conclusie

Het algemene advies van The Sleep Foundation is dat volwassenen tussen de 18 en 64 jaar doorgaans 7 tot 9 uur slaap nodig hebben. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en te experimenteren om te ontdekken wat voor jou de ideale slaapduur is. En mocht je toch een slaapachterstand opbouwen, probeer dan de gemiste uren op een ander moment in te halen.

Slaap lekker!

Verder lezen over de effecten van onvoldoende slaap?

Slapen… het is ontzettend belangrijk. Niet alleen om die nare gevolgen van onvoldoende slaap te voorkomen, maar ook om de volgende dag productief en uitgerust te zijn. Daarom delen we graag meer informatie over dit onderwerp om je te helpen. Ben je benieuwd hoe je gemakkelijker uit bed kunt komen of hoe je sneller in slaap kunt vallen? Neem dan eens een kijkje in de volgende artikelen:

Of lees ons e-book ‘Beter slapen, slimmer Werken’ — gratis én boordevol slaaptips!

hoeveel slaap

Mensen vroegen ook | Veelgestelde vragen over hoeveel slaap heb je nodig

  • Na hoeveel uur slaap ben je uitgerust?

    De hoeveelheid slaap die iemand nodig heeft om uitgerust te zijn, kan dus variëren van persoon tot persoon. Over het algemeen wordt aanbevolen dat volwassenen tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht krijgen. Dit is echter een gemiddelde en individuele behoeften kunnen verschillen. Sommige mensen voelen zich uitgerust na slechts 6 uur slaap, terwijl anderen misschien wel 9 of meer uur nodig hebben. Het is belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren en te experimenteren om te bepalen hoeveel slaap je persoonlijk nodig hebt om je uitgerust te voelen.

  • Hoeveel diepe slaap heb je nodig?

    Hoeveel rem slaap heb je nodig? De hoeveelheid diepe slaap die iemand nodig heeft, varieert ook van persoon tot persoon. Diepe slaap is een fase van de slaapcyclus waarin het lichaam herstelt en regenereert. Over het algemeen wordt aangenomen dat volwassenen ongeveer 20-25% van hun totale slaaptijd in diepe slaap moeten doorbrengen om optimaal uitgerust te zijn.

    Gemiddeld duurt een slaapcyclus ongeveer 90 tot 120 minuten, waarbij de diepe slaap voornamelijk in de eerste helft van de nacht plaatsvindt. In de loop van de nacht neemt de hoeveelheid diepe slaap af en neemt de REM-slaap (de fase waarin dromen optreden) toe.

    Het is echter belangrijk op te merken dat de slaapbehoeften en -patronen kunnen verschillen tussen individuen. Sommige mensen hebben mogelijk meer diepe slaap nodig om zich uitgerust te voelen, terwijl anderen minder nodig hebben. Het is essentieel om naar je eigen lichaam te luisteren en te letten op de kwaliteit van je slaap in plaats van je strikt te richten op een specifieke hoeveelheid diepe slaap.

Wil je meer weten? | Training Thuiswerken

Dan is het volgen van een training “Thuiswerken” wellicht interessant voor jou. Het voordeel van thuiswerken is dat je wellicht wat langer in bed kunt blijven liggen, omdat je geen reistijd meer hebt. Het is echter belangrijk om te realiseren dat voldoende slaap nog steeds essentieel is om thuis productief te kunnen werken. Het is namelijk mogelijk dat je door het ontbreken van vaste werktijden veel later naar bed gaat.

Naast praktische slaaptips kunnen wij je ook informeren over het efficiënter omgaan met je kostbare tijd, zodat je ’s nachts niet hoeft door te werken om een rapport af te krijgen. In onze 1-daagse training “Thuiswerken” leren we je alles hierover. We reiken praktische tips, tools en technieken aan om je werkdag efficiënter in te delen. Je kunt deze training individueel volgen, samen met enkele collega’s of als team.

Op deze manier kun je niet alleen zorgen voor voldoende slaap, maar ook je werktijd beter benutten en een goede balans creëren tussen werk en rust. Neem de controle over je tijd en geniet van een productieve en evenwichtige thuiswerkomgeving!

Benieuwd naar wie wij zijn? | Tijdwinst.com

Wij zijn Tijdwinst.com, een trainingsbureau gespecialiseerd in slimmer (samen)werken. Wij bieden diverse (online) trainingen door het hele land aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot snellezen. Neem gerust een kijkje op onze website of blogs en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

    1. 1-daagse training Time Management | Blog
    2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
    3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
    4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
    5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
    6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog