Ben jij al tijden op zoek naar een manier om toch dat boek te lezen of om naar de sportschool te gaan? Lukt het s’avonds maar steeds niet? Je bent niet de enige. Er zijn meer mensen die tegen dit probleem aanlopen, zo ook de schrijver van ‘The Miracle Morning’, Hal Elrod. Zijn manier om dit wel te kunnen doen is een 6-stappen ochtend routine waarmee je gegarandeerd je persoonlijke doelen behaalt. Wij hebben het boek gelezen en delen in dit artikel zijn beste tips en inzichten, zo ga je van een ‘good morning’ naar ‘the Miracle Morning!’.
Wat komt aan bod?
- Hoe maak jij van iedere ochtend een ‘Miracle Morning’
- Wat houdt de Miracle Morning in?
- De SAVERS, Miracle Mornings 6 goede gewoontes die jouw ochtend beter maken
- De belangrijkste vraag, hoe laat moet je opstaan om een Miracle Morning te hebben?
- De Miracle Morning samenvatting.
Hoe maak jij van iedere ochtend een ‘Miracle Morning’
Voor mensen die zich al langer in timemanagement en persoonlijke effectiviteit verdiepen zijn ochtendroutines niets nieuws. De manier waarop jij je dag start, bepaalt je humeur en het productiviteitsniveau hoe jij deze dag door komt.
Je hebt vast gemerkt wanneer jij met frisse tegenzin je bed uit komt, gehaast je ontbijt naar binnen werkt, daarna de auto in stapt om vervolgens weer naar binnen te moeten rennen omdat er nog een kind naar school toe moet, jouw prestaties achterliggen voor die dag.
Als je na zo’n dag thuiskomt is de kans klein dat jij nog de motivatie kan opbrengen om naar de sportschool te gaan. Morgen is weer een nieuwe dag denk je dan, maar grote kans dat het morgen net zo gaat.
Een hoop dingen die jouw leven grondig kunnen verbeteren, lijken bijna onmogelijk om aan toe te komen. In de ochtend lukt het niet omdat je dan nog lekker warm in bed ligt. In de avond lukt het niet omdat je een lange werkdag erop hebt zitten.
Zo ging het ook voor Hal Elrod, een druk werkleven, weinig tijd en sporten of mediteren zat er niet in. Hij nam het voor lief.
Dit veranderde op het moment dat hij dood verklaard werd. 6 minuten lang was Elrod klinisch dood. Een verschrikkelijk auto-ongeluk maakte (bijna) vroegtijdig een einde aan zijn leven. Na een coma van 6 dagen ontwaakte Elrod met een nieuwe visie hoe hij zijn leven wil leven.
Hier is ‘The Miracle Morning’ ontstaan.
Maar hoe is hij van een auto-ongeluk naar een morning miracle gegaan?
‘Om op te staan uit de dood’, redeneerde hij, ‘hoef je alleen maar te ontwaken’. En dat is waar jij elke ochtend, keer op keer, de kans voor krijgt. Zorg er daarom voor dat je het op de best mogelijk wijze doet.
En vanuit deze gedachte heeft hij zijn boek ‘The Miracle Morning’ geschreven. Elrod beschrijft 6 stappen die jouw leven gaan transformeren. Het klinkt allemaal erg Amerikaans en naast dat het boek veel eigen schouderklopjes bevat, maakt het zijn belofte wel waar.
Tot op de dag van vandaag is het nog steeds een van de best gelezen time management boeken. Terecht ook, want door Elrod’s inzichten hebben veel mensen hun middelmatige ochtend kunnen transformeren in een ‘Miracle Morning’.
We laten het Amerikaans showboaten achterwege en zetten zijn miracle morning tips op een rij:
Wat houdt de Miracle Morning in?
Wees gerust, je hebt niet iedere ochtend een ‘morning miracle’ nodig om een Miracle Morning te hebben. Elrod omschrijft zijn Miracle Morning routine als een routine die gaat over het opstapelen van gewoontes, habit stacking ook wel genoemd. Wat dit inhoudt is dat je een aantal goede en gezonde handelingen kiest en deze zo vaak gaat uitvoeren tot het uiteindelijk een gewoonte wordt.
Je wil bijvoorbeeld toch meer aan beweging doen, koppel dit dan aan een handeling die je dagelijks al doet. Drink je iedere dag een kop koffie als je opstaat? Doe dan na je kop koffie 2 pushups. Die koffie drink je toch al, dat gaat de aankomende tijd ook niet veranderen. Maak er op zo’n moment dan ook gebruik van.
Doordat je een aantal handelingen elkaar op laat volgen, ontstaat een serie aan goede gewoontes. Hierdoor wordt het voltooien van deze een stuk makkelijker en hoef je niet terug te vallen op alleen doorzettingsvermogen en wilskracht.
Buiten dat het de handelingen makkelijker maakt, ontwikkel je ook sneller routine erin. Zo hoef je niet iedere ochtend erbij stil te staan dat je het moet doen. Het gaat er net zo ingebakken in zitten als je kop koffie iedere ochtend.
De SAVERS, Miracle Mornings 6 goede gewoontes die jouw ochtend beter maken
Habit stacking geldt niet alleen voor de Miracle Morning, denk maar eens na welke routines jij onbewust of bewust al hebt aangeleerd. Elrod’s tips laten jou deze routines omtoveren om gewoontes aan te leren die bijdragen aan je mentale en fysieke gezondheid, je kennis en je geluksniveau.
Hiervoor heeft hij zijn Miracle Morning SAVERS bedacht:
- Silence (Stilte)
- Affirmations (Affirmaties)
- Visualisation (Visualiseren)
- Exercise (Beweging)
- Reading (Lezen)
- Scribing (Schrijven)
Spendeer jij iedere ochtend tijd aan deze dingen, dan zul je volgens Elrod een miraculeuze dag tegemoet gaan. Geen overvolle sportscholen ‘s avonds en geen stress meer wanneer jij aan je persoonlijke ontwikkeling moet gaan werken, dit alles heb jij in de ochtend al afgerond. Niet voor niks dat het spreekwoord, morgenstond heeft goud in de mond, ontstaan is.
Inge legt je in deze video de Miracle Morning SAVERS stuk voor stuk uit:
1. Silence
Stilte, deze rust is enorm belangrijk. Wanneer jij in de ochtend al meteen het nieuws, je berichten of mails checkt zul je al snel merken dat dit jouw humeur niet op goede wijze beïnvloedt.
Maak iedere ochtend tijd om een prikkelvrij moment te hebben. Besteedt tijd aan je gevoelens, emoties en je gedachte. Goed voor rustig ontwaken en het geeft je een moment van reflectie.
Hal Elrod’s ‘Miracle Morning’ raadt hier meditatie aan, maar het belangrijkste bij dit punt is dat je een moment hebt waar je niks anders doet dan er op dat moment zijn. Doe jij liever ademhalingsoefeningen of ben jij een waaghals die iedere ochtend een koude douche pak, blijf dat dan zeker doen.
Een vorm van habit stacking zou hierbij kunnen zijn: ‘zodra ik wakker word, neem ik eerst een paar diepe ademhalingen en voel ik aan hoe ik me voel’.
2. Affirmations
‘Affirmations’ zijn affirmaties, dit klinkt altijd zo zweverig, maar positieve self talk mag je zeker niet onderschatten. Praat jij de hele tijd negatief tegen jezelf, dan denk jij ook negatief over jezelf. Dit heeft invloed op je zelfvertrouwen, hoe jij je gedraagt en de acties die je doet.
Spreek jezelf iedere ochtend wat moed in. Je zult je positiever en zelfverzekerd voelen, maar het helpt je ook je doelen en dromen verduidelijken: wat wil jij uiteindelijk bereiken?
Elrod’s boek raadt je ook aan om met de hand, dagelijks, een aantal affirmaties op te schrijven. Denk na over wat je wil, waarom je dit wil en met welke acties jij dit doel kan bereiken. Lees dit daarna ook hardop voor jezelf voor.
Bouw hierbij je habits weer verder uit door het te koppelen aan de vorige letter
‘… na het mediteren, schrijf ik altijd 4 of 5 affirmaties op die ik vervolgens hardop voorlees’.
3. Visualisation
Affirmaties en visualiseren gaan hand in hand. Toch zijn jouw affirmaties vaak nog voor de langetermijn en vaak is het einddoel ook nog vaag. Om deze reden is visualiseren bedacht, dit helpt je duidelijk voor ogen te krijgen wat je precies wil en hoe dit concreet eruitziet.
Schaal maakt hierbij niet uit, je kunt klein beginnen en bedenken hoe je wilt dat je dag er vandaag uitziet. Pak je het liever groter aan? Bedenk dan hoe je wilt dat jouw carrière eruitziet over een paar jaar.
Net zoals met meditatie kun je dit met gesloten ogen doen. Visualiseer jouw perfecte visie en haal alle details voor ogen: Hoe ziet het eruit, hoe voelt het, hoe ga ik me hierdoor voelen?
Een vision board kan je hierbij helpen, dit is een bord waarop jij foto’s van je doel op hangt. Hang deze op een plek waar je hem gegarandeerd een aantal keer per dag ziet.
Koppel dit weer aan de vorige habit:
‘Wanneer ik klaar met ben affirmeren, sluit ik mijn ogen en stel ik mijn doelen haarscherp voor. Hierna bekijk ik nog mijn vision board.’
4. Exercise
Begin je dag ook lekker sportief. Omdat je dit meteen in de ochtend afrond hoef jij je geen zorgen meer te maken of jij je dagelijkse hoeveelheid beweging wel haalt.
Het maakt niet uit wat voor soort beweging je doet. Als je een yoga liefhebber bent, ga yoga doen. Ben je meer een krachttrainer of een cardiotrainer, ga dat dan doen. Zolang je maar iets doet, zo ga je al een stuk gezonder je dag tegenmoet.
Ook deze koppel je weer aan de vorige SAVER:
‘Mijn visionboard spoort me aan om gezonder te worden. Dat is waarom ik iedere ochtend tijd vrij maak om te sporten’.
5. Reading
Grote kans dat dit het laatste is wat je na een drukke werkdag nog wil doen, al helemaal wanneer het over non-fictie of zware stof gaat. Dit kost je helaas wel een duur leermoment. Gun jezelf daarom in de ochtend dit moment, lees een aantal pagina’s en geef jouw kennis en persoonlijke ontwikkeling een boost.
Ook de keuze in boeken ligt weer bij jou. Daarbij raden we je wel aan om voor non-fictie te gaan in de ochtend. Zo kun je waardevolle informatie opdoen en hoef je niet weer te stoppen zodra je net in dat spannende verhaal zit. Bewaar deze boeken dan ook als entertainment voor een ander vrij moment.
Je voelt hem al aankomen, ook deze koppel je weer aan de vorige letter:
‘Na het sporten neem ik wat rust. Ik sla een interessant boek open en lees een aantal pagina’s.’
6. Scribing
Een brede omschrijving wat je hier kunt doen waarbij het belangrijkste is dat jij pen op papier zet en gedachtes uit je hoofd schrijft. Van freewriting tot aan journaling, kies iets wat bij jou past.
Elrods tip hierbij is om je papier in twee kolommen te verdelen. Aan de ene kant staan ‘Lessen die ik geleerd heb’, om te reflecteren. Aan de andere kant de kolom ‘Nieuwe uitdagingen’ om jezelf te pushen om nieuwe uitdagingen op te zoeken. Schrijf bij beide kolommen enkele dingen op.
Wil je liever een gratitude-journal bijhouden, dan kun je dat ook zeker doen. Hierbij schrijf je 3 dingen op waarvoor je dankbaar bent. Het maakt niet uit hoe klein of groot deze dingen zijn.
We kennen het nog van vroeger, een dagboek bijhouden. Schrijf op wat je op dat moment bezighoudt, hoe je over bepaalde dingen denkt en waar je op dat moment tegenaan loopt.
‘Ik sluit mijn ochtend af met een reflectiemoment; Ik schrijf een drietal dingen op waar ik dankbaar voor ben en schrijf over mijn dag in mijn dagboek.
De belangrijkste vraag, hoe laat moet je opstaan om een Miracle Morning te hebben?
Nu je weet wat de Miracle Morning routine inhoudt, is het ook handig om te weten hoeveel tijd erin gaat zitten. Na het lezen van deze 6 stappen zul je vast denken dat je een wekker om 3 uur s’morgens moet gaan zetten, maar niets is minder waar.
Volgens Elrod heb je genoeg aan één uur, besteed je 10 minuten aan ieder onderdeel. Dan kun je deze routine makkelijk uitvoeren, zelfs nog voor acht uur!
Ook hierbij geldt weer de regel, pas het aan op jouw wensen. Als jij merkt dat je na 5 minuten visualiseren al helemaal klaar bent, stop er dan ook mee. Besteed deze minuten dan liever aan iets waar je wel langer mee bezig wil zijn. Zelf raadt Elrod dit aan:
- Silence: 5 minuten
- Affirmations: 5 minuten
- Visualisation: 5 minuten
- Exercise: 20 minuten
- Reading: 20 minuten
- Scribing: 5 minuten
Kies dus zelf wat bij je past, maar probeer wel alle stappen te doorlopen. Merk je dat je liever gaat mediteren na het sporten, gooi dan gerust de stappen door elkaar om ze werkend voor jou te krijgen. ESVASR klinkt misschien minder catchy, maar wat maakt dat nu uit als het voor jou werkt? Maak er “My Miracle Morning” van!
De Miracle Morning samenvatting
Ben je er klaar voor om je leven positief aan te pakken, maar laat je een levensveranderend ongeluk liever achterwege? Pak dan je ochtendroutine aan volgens de tips van Elrod en ga van je middelmatige ochtend naar een daadwerkelijke ‘Miracle Morning’.
- Silence, pak een moment om je gedachten en gevoelens te begrijpen. Meditatie, ademhalingsoefeningen of een (koude) douche kunnen hierbij helpen. (5 minuten)
- Affirmations, schrijf een aantal affirmaties op en lees ze hardop voor. (5 minuten)
- Visualisation, sluit je ogen en bedenk je hoe jouw dromen, ambities of je dag gaat zien. Een visionboard is hiervoor een goed hulpmiddel. (5 minuten)
- Exercise, beweeg. Ga hardlopen, enkele yoga-oefeningen of pak gewichten op. (20 minuten)
- Reading, lees enkele pagina’s uit een (non-fictie) boek. (20 minuten)
- Scribing, zet je gedachten en gevoelens op papier. Denk na over je doelen, schrijf op waar je dankbaar voor bent of houdt een journal bij. (5 minuten)
Door het gebruik van habit stacking (een serie maken van goede gewoonten), zal deze ochtendroutine volhouden een eitje worden. Vertel jezelf daarom dit iedere ochtend:
‘Zodra ik wakker word, neem ik eerst een paar diepe ademhalingen en voel ik aan hoe ik me voel.
Hierna schrijf ik altijd 4 of 5 affirmaties op die ik vervolgens hardop voorlees
Wanneer ik klaar ben met affirmeren, sluit ik mijn ogen en stel ik mijn doelen haarscherp voor. Hierna bekijk ik nog mijn visionboard’.
Mijn visionboard spoort me aan om gezonder te worden. Dat is waarom ik iedere ochtend tijd vrij maak om te sporten’
‘Na het sporten neem ik wat rust. Ik sla een interessant boek open en lees een aantal pagina’s.’
‘Ik sluit mijn ochtend af met een reflectiemoment; Ik schrijf een drietal dingen op waar ik dankbaar voor ben en schrijf over mijn dag in mijn dagboek.
Pas deze tips toe en maak je eigen Miracle Morning!
Meer persoonlijke ontwikkeling? Volg een training Timemanagement
Met het lezen van dit artikel heb je al bewezen dat je jezelf constant wil verbeteren, en dat is iets wat we bij Tijdwinst alleen maar toejuichen! Ben je nog op zoek naar andere manieren om jezelf te verbeteren volg dan zeker een een training Timemanagement.
Je maakt enorme sprongen op persoonlijk vlak wanneer je je tijd kritisch leert bewaken, je prioriteiten helder hebt en weet wat wel of niet jouw aandacht verdient. Woon daarom een training bij en ontdek hoe jij jouw productiviteit en succes naar een hoger niveau kan tillen.