Een conflict kan zich snel voordoen. Misschien ben je het oneens met een collega van de Inkoopafdeling en voel je de drang om ‘per ongeluk’ zijn koffiemok om te stoten, die wel erg dicht bij zijn laptop staat. “Rustig blijven, je moet hier nog een tijdje werken vandaag,” vertel je jezelf. Zoek naar een volwassen, professionele aanpak voor het oplossen van conflicten. Gelukkig ben je daarvoor op de juiste plek, want in dit artikel leggen we uit hoe verbindende communicatie werkt en hoe jij het kunt toepassen.

Wat komt aan bod?

Bonje, aanvaringen, heibel: opgelost

Hoewel je beseft dat dit slechts een zakelijk meningsverschil betreft, is het soms moeilijk om niet gefrustreerd te raken. Jij hebt een specifieke visie voor ogen: een dynamische, sprankelende, vrolijke strategie die ongetwijfeld de harten zal veroveren van jullie nieuwe doelgroep. Aan de andere kant staat meneer van de Inkoopafdeling, een vertegenwoordiger van de oude garde. Hij concentreert zich voornamelijk op cijfers, de haalbaarheid en of alles financieel klopt. Zijn professionele oordeel:

“Dit gaat niet werken, moppie.”

Normaal gesproken zou je een verschil in visie snel opzijzetten, want jullie moeten tenslotte tot een eindproduct komen en knopen moeten worden doorgehakt. Maar dit keer voel je dat dit anders is. Je hebt wekenlang hard gewerkt aan dit concept en je staat er vol trots achter. Laat je dit zomaar van tafel vegen door iemand die niet eens de moeite heeft genomen om je voorstel grondig te bekijken? En “moppie”? Dat accepteer je niet!

Hoe kun je hiermee omgaan?

In de meeste gevallen worden meningsverschillen snel bijgelegd. Wanneer twee vastberaden teamleden tegenover elkaar staan met uitgesproken meningen, kan dit echter problemen veroorzaken, vooral als beide partijen weigeren toe te geven.

Om te voorkomen dat dit de teamsfeer permanent verpest en de resultaten in de weg zit, moet er een gesprek plaatsvinden. En misschien moet jij wel de eerste stap zetten om nader tot elkaar te komen…

Als je verbindende communicatie toepast, zul je ontdekken dat dit niet zo confronterend is als je misschien denkt.

Verbindende communicatie in 1 zin uitgelegd

In de jaren ’60 werd een interessant onderzoek uitgevoerd naar conflictresolutie; het Robbers Cave Experiment. Onderzoekers plaatsten twee groepen padvinders op een eiland, creëerden spanning en observeerden de uitkomst. We zullen je niet lastigvallen met alle details, maar de conclusie was helder: wanneer je twee tegenstrijdige partijen wilt laten samenwerken, is een gemeenschappelijk doel essentieel.

Nu zijn jij en je collega geen padvinders en je kantoor is geen afgelegen eiland. Wat je echter wél gemeen hebt, is een gedeeld doel: het creëren van een uitstekend eindproduct.

Verbindende communicatie, ook bekend als ‘geweldloze communicatie’, wijst je in de richting van dit gemeenschappelijke doel. Je doel is om een verbinding tot stand te brengen door middel van een gesprek.

Dit proces bestaat uit drie stappen:

 1. Jezelf empatisch uiten: laat de ander weten wat de situatie met jou doet en wat je liever zou zien. Bijvoorbeeld, “Dit maakt me boos, ik zou liever willen dat…”
 2. Empatisch luisteren naar de ander: luister zonder meteen te oordelen of kritiek te uiten. Zeg bijvoorbeeld, “Ik hoor dat dit jou verdrietig maakt wanneer…”
 3. Zelf-empathie ervaren: richt je op je eigen behoeften en gevoelens. Stel jezelf vragen zoals, “Waarom voel ik frustratie? Hoe uit zich dat bij mij?”

Dit klinkt wellicht wat abstract, maar in feite komt het neer op:

 • Vertel de ander hoe de situatie jou beïnvloedt en wat je verlangt (“Dit maakt me boos, ik heb liever dat…”).
 • Luister naar de ander zonder te oordelen of kritiek te uiten (“Ik hoor dat dit jou verdrietig maakt wanneer…”).
 • Begrijp je eigen behoeften en gevoelens (“Waarom ben ik gefrustreerd? Waar merk ik dat aan?”).

Volgens de bedenker, Marshall Rosenberg, kun je met behulp van deze drie stappen een open en eerlijk gesprek voeren met de ander. Hij heeft zelfs een eenvoudige formule bedacht waarmee je het probleem kunt aankaarten en samen kunt werken aan een oplossing:

‘Wanneer… , voel ik me… omdat ik… nodig heb. Zou je daarom…’

Het invullen van deze zin helpt je om het conflict te begrijpen en concreet te maken. Het geeft structuur aan een gesprek dat misschien vol emotie is, wat op zijn beurt rust kan brengen. Bovendien verlaagt het de drempel om aan te geven wat jullie dwarszit. Het uiten van ongenoegen creëert ruimte om samen op zoek te gaan naar een gezamenlijke oplossing.

Carriere tips vrouwen

Fantastisch! Hoe zet ik verbindende communicatie in? 4 stappen

Je gaat dus met Meneer van de Inkoopafdeling om tafel zitten. Jouw doel? Zaken uitspreken, het conflict oplossen en tot een gezamenlijke oplossing komen.

1. Achterhaal het daadwerkelijke probleem

Om te voorkomen dat jij of de ander in de verdediging schiet, is het belangrijk om het gesprek zo neutraal en feitelijk mogelijk te houden. Hierdoor voorkom je dat het een welles-nietes-discussie wordt. Het helpt als je je argumenten gebaseerd houdt op feiten en objectiviteit.

Waar moet je op letten?

Wat heb ik feitelijk waargenomen? / Wat heb jij feitelijk waargenomen?
Wat heeft de ander concreet gezegd? / Wat heb ik concreet gezegd?
Kan ik concrete voorbeelden geven van deze situatie? / Kun jij concrete voorbeelden geven van de situatie?

Bijvoorbeeld,

“Zeg Wouter, ik vond de manier waarop je me zojuist benaderde vervelend. Ik vroeg je om een rapport te beoordelen en je wees het direct af, zonder ernaar te kijken.”

2. Vertel hoe jij je hierbij voelt

Onze gevoelens lijken soms over het hoofd te worden gezien in zakelijke discussies op de werkvloer, maar volgens Marshall is het essentieel om ze te benoemen. Niets in het leven is namelijk louter gebaseerd op pure logica. Daarom is het volgens hem belangrijk om je emoties niet te negeren. Dit doe je in de volgende stap:

Dit is het moment waarop zelf-empathie van cruciaal belang wordt: hoe voel ik me hierbij? Welke emoties roept dit in mij op? Druk dit uit, bijvoorbeeld:

“… ik merk dat ik me hierdoor niet serieus genomen voel. Vooral als je me dan ook nog eens ‘moppie’ noemt. Dit maakt me gefrustreerd en onzeker. Het maakt me zelfs boos.”

3. Denk na over fundamentele behoeftes

In het derde deel van je betoog geef je aan waarom je je zo voelt. Volgens Rosenberg komen negatieve emoties voort uit onvervulde, universele behoeften. Dit betekent dat je bijvoorbeeld op zoek kunt zijn naar psychologische veiligheid, de behoefte hebt aan ondersteuning, of waarde hecht aan onafhankelijkheid. Het kan vanalles zijn!

Wat betekent dit voor jou?

 • Voel ik me gefrustreerd omdat respect voor mij van groot belang is?
 • Maakt het me onzeker omdat ik beoordeeld wil worden op basis van mijn acties en niet op wie ik ben?
 • Waarom maakt dit me boos? Misschien omdat gelijkheid voor mij van cruciaal belang is?

“Bij mij staat wederzijds respect heel hoog in het vaandel, en ik merk dat dit in dit stadium van onze samenwerking ontbreekt.”

4. Herformuleer het werkelijke probleem

Tot slot, zoek je naar een manier om de spanning te verminderen en te streven naar een gemeenschappelijke oplossing, net zoals padvinders dat deden. Volgens Rosenberg bereik je dit door manieren te vinden om aan je behoeften te voldoen.

Hoe kun je jouw behoeften naar respect en gelijkheid aangeven?

“Als we blijven samenwerken aan dit project, zou ik willen vragen of je rekening wilt houden met de gangbare omgangsvormen die we hier volgen. Daarom stel ik voor dat we…”

Verbindende communicatie gebruiken om verbinding te maken

Kortom, een conflict kun je effectief sussen door te streven naar een oplossing die zowel jouw behoeften als die van de ander vervult. Dit bereik je door:

 • Het echte probleem te identificeren.
 • Uit te drukken hoe jij je hierbij voelt.
 • Te verklaren waarom je je zo voelt.
 • Gezamenlijk naar een oplossing te zoeken.

In een notendop is dit de essentie van verbindende communicatie, samengevat in één nuttige zin:

‘Wanneer… , voel ik me… omdat ik… nodig heb. Zou je daarom…’

Veel succes!

goed samenwerken

Wie zijn wij? | Tijdwinst.com

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog