Of het nu om het versterken van (werk)relaties gaat of om het overbrengen van kostbare informatie: de wijze waarop je het gesprek voert, bepaalt veel over de uitkomst. Leer daarom de verschillende soorten gesprekken kennen; waar je op moet letten, wat je wél moet zeggen of juist niet. Succesvol communiceren is immers de eerste stap naar persoonlijke effectiviteit. 

Wat komt aan bod?

 1. Welke soort gesprekken zijn er?
 2. De toespraak
 3. De dialoog
 4. De tirade
 5. Het debat
 6. Kortom: wat voor soort gesprekken zijn er?
 7. Veelgestelde vragen rondom verschillende soorten gesprekken

Welke soort gesprekken zijn er? En wat heb ik daaraan?

Volgens deze conflict specialist zijn er 4 verschillende soorten gesprekken te onderscheiden. Dit op basis van twee variabelen:

 1. Is het gesprek samenwerkend of competitief?
 2. Is het gesprek eenrichtingsverkeer of tweerichtingsverkeer?

Zoals je begrijpt maakt dat namelijk nogal een verschil in de wijze waarop je een gesprek voert. Ben jij namelijk diegene die telkens aan het woord is en waarbij de ander luistert (eenrichtingsverkeer), dan ontstaat er een andere dynamiek dan wanneer jullie beide zouden spreken.

Datzelfde geldt voor de toon van het gesprek: is het doel om je gesprekspartner te overtuigen of om samen tot een oplossing te komen? — samenwerkend of competitief? Dat maakt namelijk nogal wat uit.

Wanneer je deze twee factoren kruist, dan ontstaan er dus vier verschillende soorten gesprekken:

 1. Het samenwerkende gesprek waarbij er eenrichtingsverkeer plaatsvindt: de toespraak
 2. Het samenwerkende gesprek waarbij er tweerichtingsverkeer plaatsvindt: de dialoog
 3. Het competitieve gesprek waarbij er eenrichtingsverkeer plaatsvindt: de tirade
 4. Het competitieve gesprek waarbij er tweerichtingsverkeer plaatsvindt: het debat

verschillende soorten gesprekken

Wat zijn deze verschillende gesprekstechnieken? Wat voor gesprekken kan je voeren? Laten we ze uitlichten:

1. De toespraak: informatie delen 

In deze vorm wordt het gesprek vanuit één persoon gevoerd en is de ondertoon samenwerkend. De persoon richt zich op jou, maar het kan ook zomaar een groep zijn die de persoon toespreekt. Vaak is het doel van een toespraak om één of meerdere personen van informatie te voorzien. 

Je kunt hierbij denken aan een collega die jou de kneepjes van het vak leert: hij werkt jou in en vertelt je wat er moet gebeuren en wanneer. Jij luistert. 

Of neem je leidinggevende die jullie iedere maandagochtend bij elkaar roept om de weekplanning door te nemen: zij spreekt, het team luistert om zo nieuwe informatie te krijgen.

‘Goed, vanaf dinsdag gaan we aan de slag met de nieuwe voorwaarden. Jullie vinden een uitgebreide uitleg in jullie mailbox. Let er ook zeker op dat…’ 

Waar je bij deze gesprekssoort rekening mee moet houden

Het is belangrijk om te herkennen wanneer jij je in een toespraak bevindt, of het nou om een spreker bij een congres gaat of om een update van een collega. Je wil belangrijke informatie namelijk goed opslaan. Houd daarom je aandacht erbij en leer reflectief luisteren, mocht je verduidelijking willen.

verschillende soorten gesprekken

2. De dialoog: band smeden

Op een doorsnee (werk)dag is dit de gesprekssoort waarmee je het meest te maken krijgt: de samenwerkende gespreksvorm die uit tweerichtingsverkeer bestaat. 

Indien dat goed verloopt, vindt er een mooi dialoog plaats: iemand spreekt, de ander luistert en stelt eventueel een vraag. Daarna is de ander aan de beurt. Het doel van zo’n gesprek kan ontzettend uiteenlopen: van het uitwisselen van informatie tot aan het smeden van een persoonlijke band.  

Denk hierbij aan een telefoongesprek tussen jou en de verzekeringsmaatschappij of een informele babbel tijdens een netwerkborrel. Jullie spreken allebei en luisteren om de beurt.

‘Dus u geeft aan dat de factuur vanaf januari zal worden verhoogd?’
‘Ja, wanneer u kijkt naar de tweede tabel ziet u dat…’
‘… ah oké. En kunt u mij ook nog vertellen hoe ik…’

Waar je bij deze gesprekssoort rekening mee moet houden

Hierbij kan veel misgaan. Denk aan een collega die het gesprek kaapt en jou geen spreekruimte geeft. Of aan een klant die jou telkens onderbreekt of niet goed luistert. Of neem je eigen gespreksfouten eens onder de loep: het gebruiken van twijfeltaal, slechte non-verbale communicatie of het bieden van een slecht luisterend oor. Kortom: er bestaan onnoembaar veel fouten die jij tijdens een dialoog kunt maken. 

Hier vind je enkele artikelen die jouw gespreksvaardigheden kunnen verbeteren. Indien je het werkelijk grondig wil aanpakken, raden we je aan een cursus Gesprekstechnieken te volgen. Daarin leert een expert je wat je wel (en juist niet) moet zeggen om je communicatie op de werkvloer en in je persoonlijke leven te verbeteren.

verschillende soorten gesprekken

Dagelijks tips en handige inzichten over betere gesprekken voeren?

Volg ons dan op Instagram. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

3. De tirade: inspireren of intimideren

Dit klinkt meteen heel negatief, maar een tirade betekent niet gelijk dat iemand emoties spuwt of in een woedeaanval uitbarst. Deze gespreksvariant is dan wel van het competitieve soort en vindt plaats middels eenrichtingsverkeer, maar het kan ook positieve intenties hebben:

Denk bijvoorbeeld maar eens aan de positiviteitsgoeroe die mensen wil aansporen hun beste beentje voor te zetten of aan de vriendin die jou ervan wil overtuigen ‘toch voor die groene jas te gaan, want…’ — overtuigend, mét de beste intenties.

Natuurlijk kan een tirade ook anders uitpakken: een collega is niet te spreken over de wijze waarop zijn aanvraag is afgehandeld en deelt zijn ongenoegen luidkeels met de rest van het team. Niet per se om julie van zijn gelijk te overtuigen, maar om zijn emoties te uiten. 

Waar je bij deze gesprekssoort rekening mee moet houden

Afhankelijk van de toon kan een tirade intimiderend voelen. Misschien wil je helemaal geen groene jas en misschien voel jij je wel ongemakkelijk bij een scheldende en tierende collega. Je zal dan sterk in je schoenen moeten staan om je daardoor niet te laten beïnvloeden. Dit helpt:

Natuurlijk kan ook jijzelf de gesprekspersoon zijn die een tirade afsteekt, bijvoorbeeld om je gelijk te krijgen of omdat jouw emoties je ineens overspoelen. Om te voorkomen dat jij anderen met een naar gevoel achterlaat, wil je deze uitbarstingen voorkomen:

verschillende soorten gesprekken

4. Het debat: overtuigen

Competitief, maar wel tweerichtingsverkeer — dat kan een prima vruchtbaar gesprek opleveren, mits beide personen het op een constructieve wijze doen, natuurlijk. 

Zo kun je met je partner overleggen wat er deze vandaag op het menu staat. Hij wil bami, jij ziet dat niet zo zitten. Nadat zij je heeft uitgelegd dat dat voor jou minder kokkerel-moeite betekent, stem je toch in — een klein voorbeeld van een dagelijks debat.

Natuurlijk kan zo’n debat ook groter uitpakken: je brainstormt met een collega over een andere benaderingswijze. Jij legt jouw standpunten uit in de hoop hem te overtuigen, hij doet datzelfde. Of neem het onderhandelen over de prijs van je nieuwe auto: doe je dat goed, dan scheelt dat weer in je portemonnee. 

Waar je bij deze gesprekssoort rekening mee moet houden

Doorgaans is niet ieder debat een (ego)strijd. Je wil de ander met de beste bedoelingen overtuigen van je gelijk. Voorkom hierbij dat je te intimiderend of agressief opstelt, én durf ook toe te geven wanneer je ongelijk hebt. 

Kortom: wat voor soort gesprekken zijn er? 

Er zijn verschillende soorten gesprekken, vier wel te verstaan! En jij weet nu wat ze inhouden én hoe je ze (goed) voert. Dat gaat een verschil maken in de wijze waarop jij communiceert of hoe je in een gesprek van wal steekt. Niet alleen behaal je daardoor betere resultaten op de werkvloer, het komt ook je relaties ten goede.

Probeer het dus eens: kijk of jij kunt achterhalen in welk soort gesprek jij je bevindt. Benut die kennis om vervolgens het gesprek naar een hoger niveau te tillen.

Succes!

Mogen wij jou hierbij helpen?

Wil je je communicatieve vaardigheden naar een hoger niveau tillen? Zoek dan niet verder! Onze 1-daagse trainingen bieden de perfecte gelegenheid om jouw communicatie naar een professioneel niveau te tillen, ongeacht je achtergrond of ervaring.

Stel je eens voor dat je elke dag moeiteloos en zelfverzekerd communiceert, zowel op je werk als in je persoonlijke leven. Onze trainingen op het gebied van assertiviteit, gesprekstechnieken, feedback geven en thuiswerken zijn ontworpen om je te helpen bij het bereiken van dit doel en meer!

 • Of heb je bijvoorbeeld moeite om je mening duidelijk te uiten en voor jezelf op te komen? Onze assertiviteitstraining geeft je het zelfvertrouwen om effectief je standpunt te uiten zonder anderen te beledigen. Je zult leren hoe je op een respectvolle manier voor jezelf opkomt en beter kunt omgaan met lastige situaties.
 • Ben je vaak in gesprekken verward over hoe je het beste kunt reageren? Onze training in gesprekstechnieken biedt de oplossing! Leer actief luisteren, de juiste vragen te stellen en je boodschap duidelijk en beknopt over te brengen. Voortaan zul je met vertrouwen elke conversatie ingaan.
 • Feedback geven en ontvangen is een kunst die we vaak onderschatten. Onze training feedback geven helpt je om constructieve terugkoppeling te geven die anderen motiveert om te groeien, en leert je hoe je feedback van anderen op een positieve manier kunt ontvangen en gebruiken om jezelf te verbeteren.
 • Sinds het opkomst van thuiswerken is effectieve virtuele communicatie van cruciaal belang geworden. Onze training in thuiswerken helpt je om helder en efficiënt te communiceren op afstand, waardoor je teamwerk en samenwerking naar een hoger niveau worden getild.

Kortom, onze trainingen zullen je de tools en technieken geven die je nodig hebt om succesvol te zijn in elk aspect van je leven. Grijp deze kans om je communicatieve skills te verbeteren en schrijf je vandaag nog in voor een van onze inspirerende 1-daagse trainingen!

verschillende soorten gesprekken

Mensen vroegen ook | Veelgestelde vragen over verschillende soorten gesprekken

 • Welke 4 gespreksdoelen zijn er?

  Er zijn verschillende gespreksdoelen, maar hier zijn vier veel voorkomende doelen die tijdens gesprekken kunnen worden nagestreefd:

  • Informatie delen: dit doel is gericht op het uitwisselen van informatie tussen de gesprekspartners. Het kan bijvoorbeeld gaan om het verstrekken van belangrijke feiten, cijfers, gebeurtenissen of ervaringen.
  • Problemen oplossen: dit doel is gericht op het identificeren en oplossen van problemen die door een van de gesprekspartners worden ervaren. Het kan gaan om praktische of emotionele problemen die moeten worden aangepakt om verder te kunnen gaan.
  • Relatie verbeteren: dit doel is gericht op het verbeteren van de relatie tussen de gesprekspartners. Het kan bijvoorbeeld gaan om het versterken van wederzijds begrip, respect, vertrouwen en samenwerking.
  • Beslissingen nemen: dit doel is gericht op het nemen van beslissingen door de gesprekspartners. Het kan gaan om beslissingen op verschillende gebieden, zoals strategie, beleid, planning, uitvoering of evaluatie.
 • Welke soorten gesprekken in de zorg?

  Bovenstaande soorten gesprekken vind je vanzelfsprekend ook in de zorgsector terug. Toch zijn er vaak nog een aantal andere gesprekken die je in de zorg vaak zal tegenkomen tussen zorgverleners en patiënten of cliënten, zoals:

  • Intakegesprekken: dit zijn de eerste gesprekken tussen een zorgverlener en een patiënt of cliënt. Tijdens dit gesprek wordt de medische voorgeschiedenis besproken, evenals de huidige klachten en symptomen. Dit gesprek dient als basis voor verdere diagnostische procedures en behandeling.
  • Anamnese-gesprekken: tijdens een anamnese-gesprek vraagt de zorgverlener uitgebreid naar de medische voorgeschiedenis, de huidige klachten en symptomen, de levensstijl, en eventuele medicatie die de patiënt of cliënt gebruikt. Dit gesprek is belangrijk voor het stellen van de juiste diagnose en het bepalen van de meest geschikte behandeling.
  • Evaluatiegesprekken: na een behandeling of therapie volgt vaak een evaluatiegesprek waarin de zorgverlener de voortgang van de patiënt of cliënt bespreekt en beoordeelt of de behandeling effectief is geweest. Indien nodig kan de behandeling worden aangepast of bijgesteld.
  • Slecht nieuws-gesprekken: als een patiënt of cliënt slecht nieuws krijgt, zoals een diagnose of prognose, voert de zorgverlener vaak een gesprek om dit nieuws te bespreken en de patiënt of cliënt te informeren.

  Hier meer over weten of hier beter in worden? Check dan onze speciale training Gesprekstechnieken In de Zorg.

 • Wat is een informatief gesprek?

  Een informatief gesprek is een gesprek tussen twee personen waarin de ene persoon informatie geeft aan de andere persoon over een bepaald onderwerp. Dit type gesprek kan plaatsvinden tussen een professional en iemand die geïnteresseerd is in het vakgebied van de professional, of tussen een persoon die meer wil weten over een specifieke situatie en iemand die daar ervaring mee heeft.

  Bij een informatief gesprek gaat het erom dat de ene persoon de andere persoon informeert en helpt bij het begrijpen van het onderwerp. Het doel is om de kennis van de andere persoon te vergroten en eventuele vragen te beantwoorden. Het kan ook een goede manier zijn om nieuwe contacten te leggen en informatie uit te wisselen.

  Informatief gesprek voorbeeld (informatief gesprek zorg)

  Stel je voor dat je geïnteresseerd bent in het werken als verpleegkundige in een ziekenhuis. Je besluit om een informatief gesprek te hebben met een ervaren verpleegkundige om meer te weten te komen over de baan en het werkveld.

  Tijdens het gesprek stel je vragen over de taken van een verpleegkundige, de werktijden, de opleidingsvereisten en de uitdagingen van de baan. De verpleegkundige beantwoordt je vragen en geeft je nuttige informatie over de verschillende afdelingen in het ziekenhuis, zoals de intensive care en de spoedeisende hulp. Ze kan je ook vertellen over haar eigen ervaringen als verpleegkundige en hoe ze de uitdagingen van het werk heeft aangepakt.

  Tijdens het gesprek kun je ook vragen stellen over de salarissen en de carrièremogelijkheden in het vakgebied. De verpleegkundige kan je hierover adviseren en je misschien zelfs doorverwijzen naar relevante opleidingen of cursussen.

  Het informatieve gesprek kan je helpen om een beter begrip te krijgen van het werken als verpleegkundige en kan je helpen om een weloverwogen beslissing te nemen over je toekomstige loopbaan.

Wie zijn wij? | Tijdwinst.com

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog