Nu je vaker vanuit huis werkt, vraag jij je misschien af of thuiswerken productiever is dan werken op kantoor. Een grootschalige onderzoek onderzocht het  en kwam met één duidelijk antwoord. In dit artikel lees je hun conclusie (op basis van 40.000 ondervraagden) én de factoren die daarvoor hebben gezorgd.

Wat komt aan bod?

Laten we er maar meteen antwoord op geven: ja, thuiswerkers zijn productiever dan kantoorwerkers. Tenminste, dat zegt het onderzoek ‘We Werken Thuis’, een studie uitgevoerd door het center for People and Buildings (CfPB), Aestate/Ontrafel Experts, TU Delft en TU Eindhoven. Hun bevindingen, aan de hand van vragen aan 40.000 thuiswerkers:

Cijfers uit hun onderzoek. Klik om hun site te bezoeken.

Laten we enkele cijfers eens uitlichten.

 • 55% procent van de ondervraagden geeft aan thuis productiever te zijn dan op kantoor.
 • 70% ervaart een goede werk/privé-balans ondanks dat hun eettafel gelijk hun werktafel is.
 • 79% vindt voldoende motivatie om aan de slag te gaan.
 • 78% vindt het werk ook vanuit huis nog leuk.
 • 70% van thuiswerksituaties bevordert concentratie.

Al met al geven thuiswerkers hun productiviteit een dikke 7,7. Lijkt mager, maar ten opzichte van kantoorwerkers is dat aanzienlijk meer. Zij geven hun productiviteit slechts een 6,7.

Waardoor komt dat nou?

7 factoren maken thuiswerkers inderdaad productiever

Het onderzoek toont dus aan dat je vanuit huis meer werk verzet krijgt dan op kantoor. Enkele succesfactoren zijn volgens hen het vermogen tot zelfmotivatie, de werk/privé-balans die thuiswerkers ervaren en de mogelijkheid om thuis geconcentreerd aan de slag te gaan.

Hoe zit dat?

Laten we kijken naar alle factoren die jou als thuiswerker productiever maken dan je kantoor-collega’s:

1. Concentratie

Op kantoor heb je toch als snel een collega aan je bureau staan. Ook wordt je concentratie regelmatig onderbroken door gebabbel, rinkelende telefoons of spontane verzoeken. Thuis heb je daar minder snel last van. Ook daar zal jouw concentratie wel een keer worden gekaapt, maar over het algemeen ervaren thuiswerkers minder interrupties. Fijn voor je focus, fijn voor je productiviteit.

Meer lezen over je interrupties en wat gestoord worden met jouw aandacht doet, check dit artikel.

2. Werkomgeving

Ook de thuiswerkomgeving speelt parten in het ervaren van een hogere productiviteit. Zoals het onderzoek al aangaf, zijn er thuis vaak meer mogelijkheden om geconcentreerd aan de slag te gaan.

Zo verkas je bijvoorbeeld naar je zolder wanneer je een belletje wilt plegen en de akoestiek van je werkkamer niet optimaal is. Houd het felle licht in de keuken jouw concentratie op peil, nou dan werk je vanuit daar. Op kantoor heb je die luxe vaak niet. Daar moet je het doen met de werkplek die jou is aangewezen of de beschikbare stilteplekken. Indien die bezet zijn, zul je jouw werk in een rumoerige werkomgeving (of erger: kantoortuin) moeten verzetten. Dág, focus.

Hoe je een optimale thuiswerkomgeving inricht? Vertellen we je hier

3. Werkuren

Thuiswerkers maken over het algemeen meer uren dan hun kantoorcollega’s. Dat heeft een aantal redenen; zo beginnen ze vaak eerder én werken ze soms langer door. Ook zijn geen tijd kwijt aan forenzen. En pauzes, die nemen ze doorgaans minder en korter.

Waarom meer pauze beter is dan minder, lees je hier

Toch hoeft dit je geen zorgen te baren. Je werkt misschien op de klok iets meer, maar de vrijheid en flexibiliteit die je daardoor ervaart, is tevens ook één van de voordelen:

4. Flexibiliteit

Eén van de grootste voordelen van thuiswerken is misschien nog wel de flexibiliteit die je hebt. Niet alleen wanneer het aankomt op het hanteren van werkuren, maar ook de taken en projecten die je oppakt.

Zo kun je besluiten om die salesbelletjes op dinsdagmiddag op te pakken in plaats van woensdag, omdat je weet dat je partner die dag ook vanuit huis werkt. Veel leeswerk? Je kijkt er liever vanavond even naar, rustig op de bank.

Kortom: jij bepaalt wat je doet en wanneer je dat doet. Thuiswerken biedt jou die vrijheid. Besluit je een uur eerder te stoppen? Twee uur eerder te beginnen? Een zaterdagochtend door te werken? Het kan allemaal mits je heldere afspraken met je leidinggevende maakt én de boel transparant bijhoudt in je agenda.

Over werken op output en transparantie vertellen we je uitgebreid in dit artikel.

5. Vergaderingen

Je hebt er minder, als thuiswerker. En die online meetings die je hebt duren vaak ook korter. In tegenstelling tot op kantoor: daar lopen meetings meestal (onterecht) uit, worden ze zonder blikken of blozen ingepland en zijn ze niet altijd even belangrijk (voor jou).

Bij het inplannen van online meetings is men toch kritischer over het nut. De drempel ligt hoger waardoor ze minder snel worden ingepland. En omdat met ne kleine groep online vergaderen nou eenmaal efficiënter werkt, wordt er bewuster gekeken naar wie aanwezig moet zijn. Vergaderen, zoals het hoort.

Weten hoe je online vergaderen lekker soepel laat verlopen? Hier enkele tips.

6. Motivatie

De redenen die je tot nu toe hebt gehoord, zorgen gelijk voor een andere voordeel: je bent gemotiveerder. Thuiswerkers ervaren meer werkgeluk, vooral vanwege de flexibiliteit en de balans tussen werk en privé dat het hen biedt.

Daarnaast geeft het hen ook een groter verantwoordelijkheidsgevoel. Het feit dat hun leidinggevende het toevertrouwt dat ze hun werkzaamheden vanuit huis verzetten, kan net de stimulans zijn dat een teamlid nodig heeft.

Samen zorgt dit ervoor dat een thuiswerker zich sneller hecht aan het bedrijf en het team. De loyaliteit is groter, waardoor een thuiswerker het niet erg vindt om zo nu en dan een tandje bij te schakelen. Wat de productiviteit ten goede komt.

Meer weten over het vasthouden van het teamgevoel wanneer je werkt op afstand? Of medewerkersbetrokkenheid? Lees dit én dit artikel.

7. Gezondheid

Een blije kenniswerker is een gezonde kenniswerker, dat blijkt wel. Bovenstaande redenen zorgen niet alleen voor een toename in productiviteit, maar ook in een afname van ziekteverzuim. Zo geeft 69% van thuiswerkers aan zich minder vaak te hebben ziekgemeld!

Meer weten over mentaal én fysiek gezond werken? Alsjeblieft.

Kortom

Thuiswerken kent vele voordelen. Hartstikke fijn dus dat we het met z’n allen steeds vaker doen. We verzetten er meer werk door, zitten beter in ons vel én voelen ons gelukkiger. Indien je dus nog twijfelde of je (vaker) vanuit huis moet werken; ons antwoord is ‘ja!’

Wil je nou meer over dit onderwerp weten, lees dan eens deze artikelen:

Dagelijks zulke tips en handige inzichten?

Volg ons dan op Instagram. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Wie zijn wij?

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog